Bild
Nästa artikel
UPPLAND

Uppsala firar Valborg mer än någon annan plats

Publicerad 27 april 2017 (uppdaterad 27 april 2017)
Det är säkert farligt att sätta en rubrik som vi gjorde men nog måste många hålla med om att Uppsala med forsränning och studentkör är lite speciellt just på Valborg?

Valborg i Uppsala, eller sista april som det uttrycks lokalt, är forsränning, studentsånger och så förstås eldarna. Eftersom det är en tradition är inget nytt under solen men nog så spännande då Uppsala har ett firande av sista april som slår det mesta och det hela upplevs förstås bäst på plats!

En av höjdpunkterna är när studenterna far fram på Fyrisån i mängder av fantasifyllda farkoster som i bästa fall klarar av hela sträckan. Kvarnfallets forsar är en farofylld plats där många flottar brukar haverera och det är svårt att beskriva det som annat än en folkfest! 

Forsränningen sägs ha tagit sin början med en vadslagning där studenterna Anders Ahnesjö och Carl-Johan Hansson under Valborg 1975 skulle ta sig nerför Fyrisån i en jolle. Detta har efterhand utvecklats till Sveriges största och häftigaste studentarrangemang som numer lockar tiotusentals människor till Fyrisån för att se de spektakulära färgglada och fantisifyllda cellplastflottarna ta sig an åns forsar, från starten vid Eddaspången ända ner till Islandsfallet.

Färden nerför Fyrisån börjar vid Haglunds bro klockan 10:00 den sista april.

En annan del av firandet är den välkända mösspåtagningen i Carolinabacken där studenterna springer nerför backen medan manskören Orphei Drängar sjunger in våren.

Dagen avslutas förstås med ett besök vid någon Valborgsmässoeld och sedan har i princip sköna maj anlänt, något som med hänsyn till det aprilväder vi haft känns extra välkommet i år!

Här hittar du Uppsalas hemsida där platser och tider finns närmare beskrivna och här camping med gångavstånd till centrum.

Några av höjdpunkterna
Kl. 10.00: Forsränning i Fyrisån.
Kl. 15.00: Mösspåtagningen i Carolinabacken. Universitetets rektor höjer sin vita studentmössa från balkongen, vilket ger signal till mösspåtagning.
Kl. 15.02: Orphei Drängar sjunger in våren på trappan till Carolina Rediviva.
Kl. 21.00: Allmänna Sången framför vårsånger vid Gunillaklockan.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.