Nästa artikel
Trafiknykterhetens dag den 22 maj
EVENEMANG

Trafiknykterhetens dag den 22 maj

Publicerad 17 maj 2018 (uppdaterad 17 maj 2018)
På över 160 platser runt om i landet uppmärksammas på tisdag Trafiknykterhetens dag. Samtidigt gör polisen gör i samarbete med MHF en storsatsning med extra trafiknykterhetskontroller i delar av landet.

Trafiknykterhetens Dag grundades 2002 och arrangemanget som äger rum i hela landet vill fästa uppmärksamheten på de som drabbats av rattfylleriolyckor. Ett större riksevenemang arrangeras varje år och dessutom genomför polisen denna dag en storsatsning med extra trafiknykterhetskontroller i delar av landet.

Huvudarrangörerna MHF, Motorförarnas helnykterhetsförbund, och MADD, Mothers against drunk driving, står bakom Trafiknykterhetens Dag tillsammans med ett flertal samarbetspartners.

Beräkningar visar att 12 600 rattfyllerister dagligen kör i trafiken och 2017 omkom 81 personer i alkohol- och drogrelaterade trafikolyckor. Varje olycka som kan undvikas innebär förstås att anhöriga besparas ett onödigt lidande. MHF beräknar kostnaden för de nämnda olyckorna till 3,78 miljarder kronor vilket är mer än regeringens anslag till myndigheterna Trafikverket, Transportstyrelsen och Trafikanalys tillsammans.

Huvudevenemang på årets Trafiknykterhetens dag kommer att hållas i Alingsås där arrangemanget på Lilla torget pågår mellan klockan 10:30-15:00.

I Alingsås kommer kommunstyrelsens ordförande Daniel Filipsson att inviga dagen på Lilla torget och prata om vikten av trafiksäkerhet. Du möter därutöver representanter från polisen, räddningstjänsten, MHF och MADD.

MHF har också med sig sin nya Speedgate för nykterhetskontroller på flygplatser för demonstration. ICA Maxi Stormarknad i Alingsås bjuder på fika och det ordnas en tävling där man kan vinna ett presentkort på mat på 3 000 kronor.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.