Nästa artikel
Tanum firar världsarv
BOHUSLÄN

Tanum firar världsarv

Publicerad 21 juli 2014 (uppdaterad 1 november 2019)
2014 är fylld av aktiviteter för att fira att världsarvet i Tanum 20-års jubilerar. Söndagen den 27 juli - söndagen den 3 augusti genomförs en Vitlyckevecka i detta speciella hällristningsområde!

Överallt på jorden har människor ristat och målat på berghällar och i grottor. I Tanum har människor från bronsåldern huggit in tusentals bilder i landskapets släta berghällar. Denna förhistoriska bildskatt är så innehållsrik och säregen att den finns med bland världens samlade kulturarv på Unesco:s Världsarvslista sedan 1994.

Där kommer du att kunna se bronsåldershantverk som bronsgjutning, keramik och flintasmide, och du kan ta del av den senaste bronsåldersforskningen i våra föreläsningar.

Redan på bronsåldern levde man i en globaliserad värld och importerade koppar långväga ifrån. Bl.a. om detta berättar Docent Johan Ling, Svenskt Hällristningsforsknings institut/GU. Hällristningar, kopparimport och kosmopolitiska koder är hans tema, och Dr.fil.h.c. Gerhard Milstreu, Underslös museum talar om hällristningar i en Europeisk kontext.

Onsdagen den 30 juli blir det kalas, då kan du äta bronsåldersbuffé, och handla på vår marknad med lokala producenter eller följa med på en musikalisk världsarvsresa med - Vitved, Anders Ådin och Christina Toreld.

På kvällen dansas det till musikgruppen Räfven som spelar festbetonad, gränsöverskridande och dansvänlig musik. De bjuder enligt egen utsago på "en vansinnig och vildvuxen blandning av folkmusik inspirerad av gipsy punk, kurbitsklezmer och Balkan beats".

Den som inte fått nog av festligheter kan därefter följa med på vandring ut i nattmörkret. Klockan 23.30 blir det guidade nattvisningar på både svenska och engelska av hällristningarna, då släpljuset från ficklampor ger ristningarna en närmast tredimensionell effekt som tillsammans med guidens berättelse skapar en stark och suggestiv upplevelse.

”Varje plats har en historia och varje berättelse har en plats"

Torsdagen den 31 juli är det Världsarvs- och berättarkafé med Ulf Ärnström som berättar historier med anknytning till Tanum och Bohuslän.

I museets utställning berättas om familjen från Riddareberget och deras släkt på Hoghem som levde sina liv i Tanum under bronsåldern. Nu får du veta mer om händelser i Tanum från vår samtid.

Ulf Ärnström har frilansat som muntlig berättare sedan slutet på åttiotalet. Han berättar både för barn och för vuxna, och har framträtt på berättarkvällar, sagostunder, berättarfestivaler, radio och TV i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Estland, Island, England, USA, Kanada, Ukraina och Malaysia. 

Veckan avslutas med ett riktigt gammaldags slåttergille på Vitlyckeängen söndagen den 3 augusti. Det blir samling med liar och räfsor vid museet som gör slåttern till en lärorik festlighet. Du får höra berättelser om gammal folktro kring ängens blommor och praktiserar sedan seden med att bjuda på ”vin&kaka” innan deltagarna går i ängen”.

Var?

Strax söder om Tanum som ligger efter väg 163.

GPS: N58°42'04", E11°20'27"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.