Nästa artikel
Swix Uddevalla MTB, Sveriges vackraste mountainbikelopp 
BOHUSLÄN

Swix Uddevalla MTB, Sveriges vackraste mountainbikelopp 

Publicerad 18 april 2018 (uppdaterad 18 april 2018)
Runt 1500 deltagare beräknas vara med i en rolig, varierande och utmanande cykling den 14 juli i vad som av många beskrivs som ett av Sveriges vackraste mountainbikelopp. Blir det som tänkt kan Swix Uddevalla MTB denna gång bli Sveriges näst största cykellopp redan i år.

Swix Uddevalla MTB är mountainbikeloppet som bjuder på vackra vyer vid fjordens stränder och härliga sträckor i skogen, stadscykling och cykling på singeltrack, traktorvägar, grus och lite asfalt. Banan är 68 km och start och målgång sker på Glimminge Motorstadion. Banan är lagd för att passa alla som kan cykla de knappa 7 milen, långsamt eller snabbt. Och responsen efter de första två årens lopp har inte gått att ta miste på.
                                                                                  
– Återkopplingen och alla positiva kommentarer på vår Facebooksida har varit enastående! Jag har aldrig sett något liknade, berättar Anders Selling som är en av de drivande krafterna bakom Swix Uddevalla MTB. Och han har lite att jämföra med. Som tidigare VD för Vasaloppet och även ansvarig för vidareutvecklingen av Cykelvasan är han ingen novis när det kommer till att etablera idrottsevenemang.

Liksom tidigare år är det de lokala föreningarna Uddevalla IS, Uddevalla CK och BMK Uddevalla som står för arrangemanget som går av stapeln mitt i sommaren, när Bohuslän är som allra vackrast. De har draghjälp av det norska företaget Swix, som namnet på cykelloppet skvallrar om. Swix är ett väletablerat företag förknippat med skidprodukter som har gett sig in på cykelmarknaden och satsar stort på mountainbike.
                                                          
– Uddevalla MTB och Swix befinner sig båda i en utvecklings- och entreprenörsfas och på så sätt matchar vi varandra perfekt. Swix marknadsför Uddevalla MTB i Norge och hjälper oss utveckla hela arrangemanget. Omvänt är Swix Uddevalla MTB en arena för Swix MTB för att etablera Swix som mountainbikemärke, både i Sverige och Norge. Vi söker inte i första hand finansiellt stöd när vi söker sponsorer utan engagemang och kompetens, förklarar Anders Selling.

Sedan förra året har arrangörsklubbarna fått ytterligare förstärkning då man nu är delaktiga i projektet Challenger Uddevalla som erbjuder nio av regionens motionslopp stöttning i bl.a. marknadsföring. Det är organisationen Leader Södra Bohuslän som under två år bidrar med pengar till projektet där Destination Uddevalla är huvudman. Målet är att utveckla både den lokala idrottskulturen och främja besöksnäringen.
                                                                                                                  
– Engagemanget och stödet från Destination Uddevalla och då i förlängningen också Uddevalla kommun är exemplariskt och en förebild för andra kommuner, menar Anders.

Swix Uddevalla MTB är ett unikt lopp på många sätt, menar Anders. Banan bjuder på riktig mountainbikecykling, sträckor längs havet, ett upplopp genom Uddevalla centrum. Vid start och målgång på Glimminge motorstadion finns dessutom alla faciliteter som behövs. Man har medvetet valt ett datum mitt i semestern, den 14 juli, då det vistas mycket folk på västkusten, berättar Anders som inte räds att sticka ut hakan.
                                            
– Jag är övertygad om att vi redan nästa år, om inte i år, kommer vara Sveriges största cykellopp, näst efter Cykelvasan, säger han. Målet för årets mountainbikelopp blir att öka antalet deltagare med 50 %, bibehållen kvalitet och samtidigt utveckla loppet och eventet.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.