Nästa artikel
SM i Hembryggd öl
ÖSTERGÖTLAND

SM i Hembryggd öl

Publicerad 28 mars 2014 (uppdaterad 1 november 2019)
Gillar du öl? Den 5 april kommer 18 finalister att göra upp om titeln Årets Hembryggare, där vinnaren får chansen att brygga sitt eget öl hos Åbro i Vimmerby. Även publiken deltar genom "folkets val".

Lördagen den 5 april arrangerar Svenska Hembryggareföreningen, i år tillsammans med Linköpings Hembryggareförening, SM i hembryggd öl för 26:e året i rad. Dagen blir fullspäckad med arrangemang när Sveriges ölvänner samlas i sportcenter Linköping för att avsmaka och kora Sveriges bästa hembryggda öl. I år och tre år framåt kommer även Åbro Bryggeri att vara huvudsponsor, något som innebär att vinnaren av SM får en möjlighet att brygga 30 000 liter av sitt öl som sedan kommer att säljas på Systembolaget och på restauranger.

– Som Sveriges äldsta familjeägda bryggeri och huvudsponsor är vi naturligtvis jätteglada över det stora intresset för årets upplaga av SM i Hembryggd öl. Det djupa engagemanget och det stora intresset för öl är något vi delar med Hembryggareföreningens medlemmar, säger Henrik Dunge, VD på Åbro Bryggeri.

Arrangörerna räknar med ett stort intresse och det svenska mästerskapet öppnar för besökare klockan 12.00 och stänger klockan 18.00. Totalt har 178 bryggare anmält 546 öl till domartävlingen. Men det kommer också att tävlas i Folkets Val, vilket innebär att det kommer att utses en öl som ett resultat av folkets val.

Domartävlingen består av elva klasser, det betyder att elva öl belönas med guldmedalj. Bedömningen av de 549 inlämnade ölen, kommer att ske helt anonymt en vecka innan SM i hembrygd öl går av stapeln. Vissa klasser döms i Linköping, vissa i Göteborg och resten i Stockholm.

I juryn för SM i hembrygd öl sitter Johan Schultz, Björn Arvidsson, Erik Rönnqvist, Jakob Carlström samt Lennarth Anemyr, chefsbryggare på Åbro. Tillsammans ska de smaka av de elva utvalda guldölbrygderna från respektive klass och kora den slutliga vinnaren i SM för hembrygd öl.

SM hålls i Sportcenter, en arena för olika racketssporter, som ligger bakom Cloetta center, den stora hockeyarenan i Linköping. Lokalen ligger centralt med 20 minuters gångavstånd till Linköpings city. Som besökare har du möjlighet att provsmaka ett hundratal öl av olika slag under eftermiddagen, och som bryggare kan du tävla med din hembrygd både i domartävling och i folkets val på plats. Arrangörens hemsida hittar du här där du även bokar biljett.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.