Bild
Nästa artikel
SKÅNE

Sandskulpturtävling i Falsterbo

Publicerad 22 juli 2016
Söndag den 31 juli är det dags för årets sandskulpturtävling i Falsterbo. Det är den 33:e i ordningen och nytt för i år är att tävlingen flyttats till Falsterbo Strandbad.
Den populära sandskulpturtävlingen arrangerades för första gången 1983, av Karl-Erik Welin och St Olofs Gille. Då tävlade 15 lag. Endast ett år har man tvingats ställa in på grund av regn, nämligen 1993. Nu brukar runt 50 lag delta, och rekordsiffran 61 tävlande lag uppnåddes 1998 och 2014. 

Under åren har klassiska teman som sjöjungfrur, sköldpaddor, valar och slott återkommit. Men även aktuella nyheter har inspirerat, som till exempel tunnel­skandalen i Hallandsåsen, Jaques Chiracs kärnvapenprov, Öresundsbron, Göteborgskravallerna, supervalåret och problem med broöppningarna över Falsterbokanalen. Även nyheter med lokal anknytning har förekommit flitigt, såsom ”toffel-bråket” (att reservera sitt dopp med tofflor på bryggan) och Percy Nilssons Hemglass-historia.

Under många år arrangerade St Olofs Gille tävlingen i samarbete med Kie och Olle Tronde som förestod Falsterbo Konsthall. Sixten och Marianne Nordström tog över efter dem och arrangerade tävlingen fram till och med 2006. När Vellinge kommun övertog driften av Falsterbo konsthall 2007, överlämnade paret Nordström arrangemanget till konsthallen. Från 2016 är det Falsterbo Strandbad som arrangerar tävlingen.

Genom åren har olika experter inom formområdet suttit som jury. Bland annat har flera chefer för Malmö konsthall bedömt de tävlande alstren. Även lokala konstnärer från Näset har medverkat i att utse vinnande lag.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.