Nästa artikel
R/V Svea på besök i Göteborg
VÄSTERGÖTLAND

R/V Svea på besök i Göteborg

Publicerad 4 september 2019
R/V Svea, Sveriges nya oceangående undersöknings- och forskningsfartyg besöker Göteborg den 9 september. Då har du chansen att se fartyget, möta forskare, miljöanalytiker och besättning och lära mer om forskning och miljöövervakning till havs.

Med Svea undersöks och övervakas Västerhavets och Östersjöns ekosystem. Ombord på fartyget samlar SMHI in data om havsmiljön och SLU övervakar fiskbestånden. Informationen används bland annat för internationell havs- och klimatforskning och som vetenskapligt underlag för beslut om fiskekvoter.

Svea är fullt utrustad för oceanografi- och fiskeriundersökningar. Ombord finns bland annat fjärrstyrda undervattensfarkoster, avancerade akustiska instrument för att räkna fisk i havet och specialdesignade instrument för vattenprovtagning.

Under Öppet fartyg kan intresserade göra en egen rundvandring på fartyget längs en snitslad bana. På olika stationer berättar experter och besättning om fartyget och den verksamhet som bedrivs ombord.

R/V Svea ägs av SLU och för driften ansvarar Sjöfartsverket. Havs- och vattenmyndigheten finansierar en stor del av den miljöövervakning som SLU och SMHI bedriver ombord.

Observera att tillgängligheten på Svea är begränsad. Vissa passager är trånga och det finns trappor ombord. Begränsade parkeringsmöjligheter finns på södra sidan av Emigrantvägen.

Här kan du läsa mer om Svea och hennes uppdrag

Tid: 2019-09-09 13:00 - 18:00
Plats: Amerikakajen, Emigrantvägen 10, Göteborg
Arrangör: Fartygsenheten, SLU

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.