Bild
Nästa artikel
UPPLAND

Runrikets dag – vikingahelg i Vallentuna

Publicerad 2 maj 2017
Helgen 20-21 maj lever vikingatiden upp i Vallentuna. För elfte året i rad firas Runrikets dag, som i år har utökats till att pågå hela helgen.

Runriket är en samling av 9 besöksmål runt Vallentunasjön i Täby och Vallentuna med kulturhistoriskt intressanta lämningar från vikingatiden. Runriket är ett samarbete mellan Vallentuna och Täby kommuner och Stockholms länsmuseum. Årligen genomförs Runrikets dag - vikingahelg för att uppmärksamma och tillgängliggöra Runriket och de unika kulturmiljöer som finns här.

– Den här bygden är unik, säger Eleonor Åberg, projektledare för Runrikets dag 2017. Ingenstans i världen finns så många välbevarade runinskrifter som just i det här området. 

Porten till Runriket ligger vid Jarlabankes bro, strax norr om Täby kyrka. Där finns ett informationscenter med en utomhusutställning, en upplevelsepark och en rekonstruktion av det vikingatida monumentet Jarlabankes bro. Med Jarlabankes bro som startpunkt kan man ta sig runt Vallentunasjön till fots, på cykel, med bil eller buss.

Runrikets besöksmål är Jarlabankes bro, Täby kyrka, Broby bro, Fällbro, Risbyle, Gällsta, Gullbron, Vallentuna kyrka och Arkils tingstad.

Runrikets dag – vikingahelg alternerar vartannat år mellan att arrangeras i Vallentuna eller Täby. 2016 firades 10-årsjubileet i Täby. 

– Det är fantastiskt roligt att få sätta fokus på Vallentunas historia en sådan här dag, säger Eleonor. Tanken är att här ska finnas något för alla smaker. Här finns både lekar för barnen och intressanta forskningsföredrag för den som vill få lite mer att bita i. 

Under hela helgen kan du besöka vikingarnas marknad och lägerplats på ängen i anslutning till Vallentuna kyrka. Det blir musikunderhållning, trollerishow med Arkadia och möjlighet att prova på aktiviteter som till exempel att ro vikingabåt eller skjuta båge. Vallentuna kyrka kommer att vara öppen hela helgen och möjlighet till tornuppstigning finns. Servering finns på området. Under lördagen genomförs också Majfest i Vallentuna centrum kl. 10-16.

Runrikets dag - vikingahelg 2017 är ett samarrangemang mellan Vallentuna och Täby kommuner, Stockholms läns museum, Vallentuna församling, Centrumföreningen samt ideella föreningar.

För hela programmet under helgen se www.upplevvallentuna.se och www.runriket.se

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.