Nästa artikel
Restips: Nyckelharpor i Österbybruk
UPPLAND

Restips: Nyckelharpor i Österbybruk

Publicerad 5 juni 2014 (uppdaterad 1 november 2019)
Kan du tänka dig något mer svenskt än nyckelharpor och folkdräkter? Plussa på med en bruksmiljö där Bruno Liljefors hade ateljé och dessutom världens bäst bevarade vallonsmedja. När? 14-15 juni!
Nyckelharpstämman i Österbybruk firar i år sitt 40-årsjubileum med pompa och ståt! Stämman hålls i herrgårdens lummiga och anrika miljö med herrgården, förstås, i centrum men även vagnslidren och smedjan bidrar till den historiska miljön. Här kommer du att träffa riksspelmän och andra som tagit nyckelharpan till sitt hjärta och njuter av att föra denna tradition vidare till nästa generation. Självklart kommer du även att höra såväl dragspel som fioler på denna stämma. Traditionen är att äldre lär yngre genom att spela gemensamt, mer än den teoretiska kunskapsöverföring mellan generationerna vi är vana vid. Därför blir känslan så mycket mer närvarande, något vi annars inte är bortskämda med, och att du själv inte skulle ryckas med till nyckelharpstonerna känns som uteslutet!

Även många besökare klär sig traditionellt i folkdräkt och har inte sällan sina hembyggda nyckelharpor med sig för att förgylla din vistelse. Självklart kommer det att vara gott om uppträdanden både på lördagen och söndagen. På söndagen blir det spelmanståg och självklart även folkdansuppvisning. Du får inte missa att vallonsmedjan under den timme på lördag förmiddag de kommer att köra sina gamla maskiner, både den vattenhjulsdrivna hammaren och blåsmaskinen. Missa inte denna visning i det som är världens bäst bevarade vallonsmedja och dessutom finns det gamla lidret med gamla vagnar och traktorer.

Även Bruno Liljefors ateljé håller öppet under helgen, under åren 1917-1932 bodde konstnären Bruno Liljefors med familj på herrgården, och den av familjen Grill färdigställda herrgården kan du vandra runt i. Äta kan du göra både i stallcaféet och på restaurangen Gammel Tammen som ligger i flygelbyggnaden om du inte har egen picknick med dig för avnjutande i parken. Gammel Tammen har helgen till ära en spelmanspub i stora herrgården och där är det öppet till midnatt och vid stallcaféet kanske det blir utomhusgrill.
 

Idag ägs och förvaltas herrgården med omgivning av Stiftelsen Österbybruks Herrgård.

Orten Österbybruk kommer vi att skriva om separat eftersom dess bruksmiljö är så pass intressant och här hålls årligen flera intressanta evenemang. Nyckelharpestämman i bruksparken hör definitivt till de mer besöksvärda evenemangen men även midsommarfirandet och eldsfesten är trevliga arrangemang!

Var?
Österbybruk ligger drygt fyra mil norr om Uppsala. Från Uppsala kan du köra väg 290 via Vattholma eller väg 292 mot Gimo/Östhammar och i Gimo kör du mot Österbybruk på väg 292.

GPS: N60°11'38", E17°54'00"

Lämplig camping hittar du här.
Riksspelman, vad är det?
En riksspelman får en spelman som erhållit Zornmärket i silver eller guld kalla sig. Sedan 1933 kan silvermärket bara erhållas vid en uppspelning arrangerad av Svenska Folkdansringen. Spelmannen måste besitta dels en teknisk skicklighet, dels kännedom om spelstil i ett visst svenskt musikaliskt traditionsområde men personen blir bara riksspelman på just den typen av låtar. Guldmärket spelar man inte upp för utan detta tilldelas den spelman som anses vara en "synnerligen framstående traditionsbärare". Det delas sällan ut mer än två guldmärken per år.

De flesta riksspelmän spelar fiol men det har även utsetts riksspelmän på durspel (litet dragspel), nyckelharpa, klarinett, kohorn, kulning, munspel, näverlur samt svensk säckpipa. Hummel är också ett giltigt instrument vid uppspelning men några silvermärken har inte delats ut.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.