Nästa artikel
Restips: Löjromens dag
VÄSTERGÖTLAND

Restips: Löjromens dag

Publicerad 28 oktober 2014 (uppdaterad 1 november 2019)
Söndag 2 november arrangeras för andra året i rad Löjromens dag i Spikens fiskehamn på Kållandsö där du som besökare får en inblick i det fantastiska hantverket och löjromsberedningen.
Besökarna kan under Löjromens dag träffa en yrkesfiskare och se redskapen, lyssna till föreläsning om fisket, träffa Vänerns framtidsverkstad som finns på plats för att lära dig mer om vad som finns i Vänern. Det går även att kika in i två av fiskebodarna som har ”öppet hus” med visning och information om löjromsberedningen.

Under eftermiddagen kan man med lite tur, beroende på väderförhållandena, få se fiskebåtarna komma in i hamnen för att skaka näten. På restaurangen och i caféet i Spiken är det löjromsmeny och dessutom ges möjligheten att köpa med Vänerlöjrom hem ifrån Spiken. Löjromsfisket pågår under en kort och intensiv period. Mellan17 oktober till 17 december är det tillåtet att fiska siklöja i Vänern men beroende av yttre förhållanden som exempelvis vattentemperatur och kraftig blåst kommer man sällan igång med fisket direkt, förhoppningen är dock att det i år ska vara igång lagom till Löjromens dag 2 november.

Spikens fiskehamn är en av landets viktigaste fiskehamnar för det yrkesmässiga insjöfisket, härifrån fiskas, förädlas och levereras det varje år tiotals ton med löjrom. Siklöjan som bär rommen är en liten laxfisk som lokalt kallas för ”Sil”. Varifrån smeknamnet kommer är ett mysterium men det har funnits med länge och gett upphov till en rad ortsnamn i området.

Fiskebåtarna kommer in med sin fångst i hamnen under eftermiddagen för att skaka ut siklöjan ur näten och sedan snabbt ta hand om den inne i fiskebodarna. Där finns ett arbetslag på plats, redo att börja klämma ur romen ur fisken. Sedan fortsätter processen med att skölja, hänga löjromen på tork under ett par dagar och avslutningsvis salta, paketera och frysa romen. För att besökarna ska kunna få en inblick i det fantastiska hantverk runt löjromen hålls en särskild visningslokal öppen under Löjromens dag, där besökaren kan se och eventuellt själv få känna och klämma på Vänerns röda guld.
Var?
Från Lidköping, kör mot Läckö slott (skyltat). Strax innan följ skyltning mot Spiken.

Ungefär två kilometer från Spikens fiskeläge och bara 200 meter från Läckö slott finns en camping som även har quick-stop (gps koordinater 58°40,6 N 13°09,5 E) men även Lidköping är intressant och erbjuder ett flertal campingar.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.