Nästa artikel
Restips: Kalmar slott pratar om skeppet vid Böda
SMÅLAND

Restips: Kalmar slott pratar om skeppet vid Böda

Publicerad 3 september 2015 (uppdaterad 1 november 2019)
Kalmar Slott bjuder in till två spännande föreläsningar kopplat till säsongsutställningen National Geographic. Den ena är Johan Rönnbys marinarkeologiska undersökning av det örlogsskepp från Erik XIV som hittades 2011 vid Böda. 29/8 samt 20/10 är det dags.

På Kalmar slott hålls just nu säsongsutställningen National Geographic – A new way of exploration och med anledning av det hålls två föredrag.

Professor Johan Rönnby berättar om de undersökningar som gjorts av Erik XIV:s flaggskepp som upptäcktes 2011 på 70 meters djup utanför Böda på Öland. Skeppet var byggt i Björkenäs, norr om Kalmar, och gick till botten under ett våldsamt sjöslag i maj 1564. I föreläsningen berättar Johan om de marinarkeologiska undersökningar som bedrivits på platsen sedan upptäckten och hur studien gått till. Tiden är den 20 oktober kl. 19.30.

Sven Hedin (1865-1952) är Sveriges främste äventyrare och upptäcktsresande genom tiderna. Kring förra sekelskiftet utforskade han de sista vita fläckarna på världskartan i det inre av Asien. Våren 2013 påbörjade journalisten och äventyraren Lars Larsson ett tioårigt projekt i form av en serie expeditioner till Asien, i Sven Hedins spår, vilka är finansierade av National Geographic. Syftet med projektet är att jämföra hur landskapet och kulturen på de platser Hedin besökte har förändrats under det senaste århundradet. Huvudsyftet med Lars Larssons expeditioner är att lokalisera Sven Hedins historiska kamerapositioner och ta nya fotografier från exakt samma platser för att på så sätt visualisera förändringar som skett under det senaste århundradet.

I föreläsningen som ges på Kalmar Slott berättar Larsson den spännande historien om Sven Hedins liv som upptäcktsresande och om hans egna äventyr och möten med de kulturer som Sven Hedin utforskade. Det blir en resa uppför snöhöljda bergstoppar, utför vilda floder och genom glödande öknar. Tiden för detta föredrag är den 29 september kl. 19.30.

I samband med föreläsningarna kan du även se fram mot möjligheten att se det spännande slottet!

Biljetter

Biljetter köps på kalmarslott.se. Biljett 150kr, biljett inkl. soppa & vin 295kr, biljett inkl. soppa & alkoholfritt 260kr.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.