Bild
Nästa artikel
TYSKLAND

Restips: Julmarknad i Tyskland

Publicerad 25 september 2014 (uppdaterad 26 september 2014)

Julmarknad i fantastiska Bernkastel-Kues vid Mosel

Som inget annat land är julmarknader förknippat med Tyskland. I år är det dessutom lite extra festligt att åka till Tyskland eftersom de firar 25-årsjubileumet av murens fall.

När novembermörkret har lagt sig här i Sverige så lyser många av Tysklands städer upp. Det är runt den 20 november som julmarknaderna startar för att oftast avslutas den 23 december och har du ännu inte hunnit besöka någon så har du snart chansen igen. Det finns ungefär 2500 av dessa och är det någonstans du hittar julstämning så är det i Tyskland som skryter med att de är ursprunget inte bara till julmarknaderna utan även till julgranen!

Att rekommendera var i Tyskland det är bäst att bege sig är som att be ett barn välja i en välfylld godishylla. Utbudet känns nästan oändligt och även om den lättillgängliga och berömda julmarknaden i Lübeck kan kännas lockande för oss svenskar kan du mycket väl kombinera en tur i Rhen och Mosel med julmarknadsbesök. Städerna i Mosel- och Rhen-regionerna kombinerar på ett närmast perfekt sätt historiska miljöer med julstämning. De vackert belysta korsvirkeshusen paras med doften av det lokalt producerade kanelkryddade Glühweinet och runt omkring bäddar stämningsfulla julsånger in det hela i en lagom ljudmatta. Att inte fyllas med julstämning med en sådan inramning verkar omöjligt.

Det tål att nämnas att själva området Rheinland-Pfalz sedan århundraden oavsett årstid har förtrollat besökarna med sin rika historia, medeltida marknader och imponerande kyrkor, slott och borgar.

Lite speciellt i år är Berlins festligheter eftersom det är 25 år sedan muren föll. Bara i Berlin finns cirka 60 julmarknader och det kan finnas all anledning att åka runt mellan dessa. Berlins speciella atmosfär och fantastiska kulturutbud kan dessutom fylla åtskilliga veckor men ett besök på någon av utställningarna med återföreningen mellan öst och väst i fokus måste väl i år vara det mest optimala. I början av december bjuds besökare på det udda evenemanget "Holy Shit", en juldesignmässa som gör ditt besök till ett äventyr och på nyåret anordnas världens största organiserade nyårsfirande under bar himmel vid Brandenburger Tor. Vem har sagt att tyskar är fyrkantiga och trista?

I Hamburg ståtar man utöver alla traditionella julmarknader som den historiska vid Rathausmarkt med det som jag utan omsvep måste få kalla Europas mest speciella julmarknad och då menar jag den i Sankt Pauli med ett vimmel av glögg, god mat, julglitter och åkattraktioner som alla har en ekivok vinkel. Hamburg har en rad museer och bland dessa ett chokladmuseum, Chocoversum, som är ett måste för dig som gillar godis.Men det finns mycket mer att upptäcka som exempelvis det nybyggda hamnområdet Hafencity och varför inte fiskmarknaden som dock bara hålls på söndagar. Du kan även passa på att besöka det speciella konserthuset i Hafencity som kanske hunnit öppnats. Om inte annat kan det vara intressant att bara se denna praktfulla byggnad som byggts ovanpå ett gammalt hamnmagasin. Bygget har spräckt alla tänkbara budget- och tidsplaner men när det nu än invigs så är tanken att Elbphilharmonie, i folkmun Elphi, skall bli Hamburgs mest kända byggad.

I Niedersachsen, strax sydöst om Hamburg, hittar du Harz. Området är extremt naturskönt och ligger bortom storstadsvimlet. Regionen är välkänd för sina historiska borgar och slott samt mysiga städer såsom Celle, Goslar, och Lüneburg. Deras underbara julmarknader får man inte missa om man gillar en romantisk atmosfär. Ett hemligt tips är julmarknaden i Hannovers gamla stad.

Julmarknaderna i Düsseldorfs historiska innerstad, ”Engelchenmarkt” och hantverksmarknaden hålls framför rådhuset och utgör en pittoresk kontrast till den eleganta Königsallee med dess exklusiva modeaffärer om nu inte utbudet på julmarknaderna skulle räcka.

Har vi nu lyckats väcka julmarknadskänslan hos dig kan du grotta vidare i godishyllan via en hemsida som tar upp 150 av Tysklands 2500 julmarknader. För det är något alldeles speciellt att ha varit på en tysk julmarknad!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.