Bild
Nästa artikel
SMÅLAND

Restips: Julmarknad på Huseby Bruk

Publicerad 1 november 2014 (uppdaterad 1 november 2019)
När kvällsmörkret lägrar sig tänds 500 marschaller och 200 julgranar som sprider en fantastisk och magisk stämning på Nordens största julmässa, Smålandsjul på Huseby, den 8-16 november.
Under nio dagar i början av november kan du njuta av den härliga julstämningen på Huseby Bruks julmässa, 2 mil söder om Växjö. De räknar sig själva som Nordens största julmässa och får över 30 000 besökare att beundra Huseby Bruks härliga miljö och ungefär 170 utställare. Det är hantverkare och småskaliga mattillverkare som levererar dofterna av ene, levande ljus och god mat och när skymningen faller tänds de 500 marschallerna och tusentals smålampor för stämningens skull.

Ingen annanstans hittar du fler gårdsföretag samlade och i deras stånd kan du bland annat välja brännvinsost, knäcke, gammaldags rökt storkyckling, lingonbröd, korvar, marsipan, vilt, heminlagd sill, struts eller varför inte en flaska av slottets egen glögg.

Är det däremot julpynt som lockar kommer du inte heller att bli besviken, här finns allt som hör julen till. Vad sägs om handgjorda julbockar, halmarbeten, handstöpta ljus, hemvävda dukar, eneslöjd som doftar, smide, keramik, korgmakeri, ljusstöpare, glaskonst, karvsnitt och svep, träslöjd, och, jo just det, tomtar i alla former.

Men det finns mer än den traditionella julmarknaden. Vill du fördjupa dig i platsens historia finns det guidningar på Huseby herrgård och naturum är öppet under hela julmässan. För barnen blir det pysselverkstad där pysselmaterial från naturen blandas med vackra papper, band, glitter, ull och sedan är det bara fantasin som sätter gränser. Faller inte det i smaken finns skattjakt eller varför inte lista ut var djuren hittar mat på vintern?
Var och När?
8-16 november 2014

Lördagar kl. 10.00 – 20.00
Tisdag, Onsdag, Torsdag kl. 12.00 – 21.00
Fredag kl. 10.00 – 19.00
Måndag och Söndagar kl. 10.00 – 18.00

Entré: 80 kr. Barn under 12 år gratis.

Parkering gratis.

Kör två mil söderut på väg 23 från Växjö.

GPS: N56°46'45", E14°35'18"

Här hittar du Huseby Bruks hemsida.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.