Nästa artikel
Restips: Från Fristad till Munktellstad
SÖDERMANLAND

Restips: Från Fristad till Munktellstad

Publicerad 7 september 2015 (uppdaterad 1 november 2019)
Eskilstuna visar upp sin industrihistoria under kulturarvsdagen söndagen den 13 september. Vandringen, som tar ungefär 2,5 timmar, börjar vid historiska platser från 1600-talets mitt och fortsätter till modern tid.

I år infaller Kulturarvsdagen söndagen den 13 september. Delta i en vandring med guide genom Eskilstunas industrihistoria – från 1600-talets mitt till modern tid. Du kan antingen gå med hela vandringen, eller bara gå med till de ställen du är mest nyfiken på – en hopp on hopp off-vandring till fots.

Under vandringen bekantar vi oss med utvecklingen från manufaktur till industri och de personer som har satt störst prägel på den utvecklingen. Vi ser hus från såväl 1600-talets järnmanufaktur, som 1700-talets Fristad och 1800-talets framväxande industriverksamhet för Gevärsfaktoriet och Munktells verkstäder.

Hela vandringen tar cirka 2 timmar och 30 minuter, med start kl. 13.00 vid Fristadsreservatet.

Hållpunkter
13.00 Fristadsreservatet, Nygatan 37, innanför porten i planket.

En möjlighet att komma in i det oftast stängda Fristadsreservatet och höra om vad Fristaden var för något och hur det kan ha varit att bo i de här husen.

Cirka 14.00 Eskilstuna stadsmuseum, ångmaskinhallen, Faktorigatan 4.

Visning av ångmaskinhallen. Här finns körbara ångmaskiner, lokomotiv, ångbrandspruta, lokomobil, myntpress och cyklar från åren 1850-1920.

Cirka 15.00 Munktellmuseet, hörsalen, Pråmskjulstorget.

Besöket på Munktellmuseet inleds med en kort presentation om bakgrunden till att Munktell startade en mekanisk verkstad i Eskilstuna. Därefter visas en historisk film på 11 minuter. Efter visningen finns möjlighet att titta på museets utställningar.

Tillgänglighet
Utomhus är framkomligheten relativt god, mestadels asfalt, men grus på ett fåtal ställen. Marginella nivåskillnader. För att komma in i husen i Fristadsreservatet måste trappsteg och/eller smala dörrar passeras.

På Eskilstuna stadsmuseum och Munktellmuseet går det bra att ta sig fram med rullstol och barnvagnar. Hiss, handikapptoalett och skötbord finns.

Parkering finns centralt för vandringen vid Rademachersmedjorna, vid Stadsmuseet och strax bakom Munktellmuseet.

Guiderna använder högtalarmikrofon.

Samlingsplats: Nygatan 37, Eskilstuna, innanför porten i planket. Drop-in, ingen föranmälan.

Klicka här för karta

Kulturarvsdagen arrangeras årligen av Riksantikvarieämbetet

Vandringen arrangeras av Eskilstuna stadsmuseum, Munktellmuseet och Eskilstuna Turistbyrå i Södermanland.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.