Nästa artikel
Restips: Fest till Linnés ära
UPPLAND

Restips: Fest till Linnés ära

Publicerad 20 maj 2015 (uppdaterad 1 november 2019)
Lördag 23 maj firar Uppsala Carl von Linnés födelsedag med bland annat en invigning av en Linneansk Checkpoint som ska stå på Celsiustorget hela sommaren. I samband med invigningen, presenteras den årliga blomsteröverraskningen, som i år för första gången är digital.

På lördag är det åter dags för en av Uppsalas mest världsberömda fester, Carl von Linnés födelsedag. Precis som vanligt ska den hemliga blomsteröverraskningen presenteras och den avslöjas i samband invigningen av en ”Checkpoint” med information om Linné, hans koppling till Uppsala och de linneanska besöksmålen, som ska stå på Celsiustorget hela sommaren.

- Det är alltid lika spännande med blomsteröverraskningen och jag vet att det är uppskattat av alla som bor och besöker Uppsala, säger Brita Zetterberg Blom, projektledare för Linnéfirandet.

Linnés födelsedagsfirande börjar på Celsiustorget kl. 11.30 där Linné själv (som spelas av Hans Odöö) inviger den linneanska Checkpointen och avslöjar blomsteröverraskningen.

− Vi kan just nu inte berätta mer än att årets blomsteröverraskning är digital. Tanken har varit att skapa något som ska delas av fler än de som är på plats och leva vidare under hela säsongen, säger Stefan Pettersson, marknadschef på Destination Uppsala.

Den som vill kommer att kunna se blomsteröverraskningen på www.linneuppsala.se.

Under lördagen arrageras också en trädgårdsfest med bland annat en 1700-talsmarknad och en trädgårdsmarknad i Linnéträdgården. Pro Rektor Anders Malmberg, Uppsala universitet och kommunalråd Maria Gardfjell, Uppsala kommun håller ett gratulationstal till Linné utanför Linnémuseet kl. 13.30.

Firandet arrangeras av Linnés Uppsala, som är ett samverkansprojekt mellan Uppsala kommun, Uppsala universitet, Uppsalas linneanska trädgårdar, SLU, Svenska Linnésällskapet och Destination Uppsala. Nytt för i år är att Linnéfirandet i Linnéträdgården klassas som Miljömärkt Event av Håll Sverige Rent.

Program

11.30 Invigning av Check Point Linneaus, Celsiustorget

11.45 Blomsteröverraskningen presenteras, Celsiustorget

13.00 - 18.00 Trädgårdsfest med bl a 1700-talsmarknad och invigning av Linnémuseets sommarutställning ”Artedi och Linné - två i begynnelsen” av producenten Cathrina Strandberg, Linnéträdgården

13.30 Gratulationstal till Linné, Linnéträdgården/Linnémuseet

Hela programmet för firandet kring Linnés födelsedag finns på www.linneuppsala.se/fira.

Det är gratis inträde i Linnéträdgården, Linnémuseet och Linnés Hammarby hela dagen.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.