Bild
Nästa artikel
DALARNA

På lördag kan du se årets björnungar i Orsa

Publicerad 27 april 2017 (uppdaterad 27 april 2017)

Björnmamma Losa

På lördag klockan 13 kan du uppleva något speciellt då årets tre nyfödda björnar i Orsa Rovdjurspark för första gången lämnar idet. Så små björnungar är bland det gulligaste som finns att se menar de entusiastiska djurskötarna.

Äntligen är det dags för björnungarna att visa upp sig i Orsa Rovdjurspark. Björnungesläppet sker på lördag 29 april klockan 13.00. Det var den 29 december som djurvårdarna kunde identifiera att tre björnungar kommit till världen. Djurvårdarna hörde flera olika pip, och via webkameror inne i idet kunde man identifiera tre små, små ungar.

Trillingbjörnarnas mamma heter Losa och är en viltfödd brunbjörn. Hon är femton år gammal och föddes 2002 i trakten Los i nordvästra Hälsingland. Detta är hennes sjunde kull med ungar i Orsa Rovdjurspark. Även pappa Diego är vildfödd, och härstammar från Untorp i norra delen av Orsa kommun.

– Allt har gått bra, och vi är glada över att kunna hälsa de nya björnungarna till världen. säger Sven Brunberg, anläggningschef Orsa Rovdjurspark. Självklart betyder det mycket för oss att ha fått nya årsungar i parken. Det finns nästan inget gulligare, trevligare och mer rogivande än att titta på små björnungar som leker.

Efter fyra månader i idet, som mest bestått av att sova eller dia, är tiden mogen att komma ut.

– Losa och ungarna kommer släppas ut i en förgård vid nedre björnrampen, säger Annie Grannas, som arbetar som djurvårdare. Vi är förstås överförtjusta över de små björnarna, och vet att det brukar vara en viss uppståndelse i samband med att de kommer ut. Vi har förberett med olika leksaker och godsaker att äta. 

Björnungarna släpps ut klockan 13.00 på lördag, och det kommer att finns plats för alla besökare att bevittna händelsen. I samband med björnungesläppet kommer även Sven Brunberg att berätta om björnar i allmänhet och parken i stort.

Björnhonan Losa med sina nya trillingar är långt ifrån de enda björnarna i parken. De äldre björnarna har varit i farten under några veckor, där de har lämnat sitt något yrvakna tillstånd och blivit allt mer aktiva och lekfulla. Till detta finns alla andra vila djur att beskåda.

Orsa Rovdjurspark har öppet 10.00–15.00 på lördag, som alla andra dagar. Läs mer på orsarovdjurspark.se.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.