Bild
Nästa artikel
ÖSTERGÖTLAND

Nostalgi på Mantorp

Publicerad 21 augusti 2014 (uppdaterad 1 november 2019)
Efter ett antal års bortavaro från den östgötska racingmetropolen Mantorp Park, får du nu återigen möjlighet att uppleva historiska racerbilar 22-23 augusti i sin rätta miljö.

Helgen den 22-23 augusti 2014 är det dags för Nostalgia Racing Days på den klassiska banan mellan Linköping och Mjölby. Banan som såg sitt premiärlopp köras redan 1969 och därmed firar sitt 45 årsjubileum i år är lika klassisk som de runt 160 anmälda racerbilarna.

Här ligger tyngdpunkten på klenoder från främst sextio- och sjuttiotalen. Många av de deltagande bilarna, och inte så få av förarna, tävlade på Mantorp Park redan när det begav sig för 30-40 år sedan. Då, liksom nu, är det också 60-årsjublerande MK Scandia som arrangerar tävlingarna. Det är alltså en av många efterlängtad tradition som nu återkommer till Mantorp Park. Under åttio- och nittiotalet, fram till STCC:s stora genombrott, var Sports Car Show i slutet av augusti den publikt största årliga svenska racinghändelsen.

– Vi hoppas att Nostalgia Racing Days med tiden ska bli precis samma breda folkfest för både bilentusiasterna och de mer allmänt intresserade som Sports Car Show en gång var. Även om vi nu börjar lite försiktigt och tar en sak i taget, säger Fredrik Sjöqvist, Mantorp Parks VD.

Precis som då är det nu de klassiska bilarna på och bredvid banan som står i fokus. Det blir utställningar med klassiska bilar av alla de slag runt banan och depån påminner snarare om ett ovanligt välspäckat bilmuseum där man kommer nära bilarna och deras förare.

– Till skillnad från den moderna racingen, där förarnas sportsliga prestationer är det centrala, handlar det här om entusiaster som finner lika stort nöje i att renovera och visa upp en sällsynt gammal tävlingsbil, som att uppleva den i full fart ute på banan. Men tro för den skull inte att det handlar om uppvisningskörning. Nej, i många av heaten bjuds det på racing som inte på något vis står den moderna racingen efter, säger Patrik Åström, Racerhistoriska Klubben och biträdande tävlingsledare.

Bland de drygt 160 deltagarna återfinns närmare ett 10-tal Östgötaförare som förstås gärna vill försvara äran på sin hemmabana.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.