Nästa artikel
Magiskt ljus i Falu Gruva när Lucia firas
DALARNA

Magiskt ljus i Falu Gruva när Lucia firas

Publicerad 17 oktober 2019 (uppdaterad 17 oktober 2019)
Vill man uppleva den magiska Luciakonserten i Falu Gruva gäller det att vara ute i tid, det är många som längtar till detta speciella firande. Upplevelsen går utöver det vanliga och hålls dessutom tre dagar i rad.

Ett svagt sorl hörs från publiken som via trapporna tar sig 55 meter ner under jord i Falu Gruva till den stora gruvsalen där en krona med levande ljus hänger i taket. Publiken väntar andäktigt i den dunkla miljön när sången sakta klingar allt starkare och hörs långt innan Luciatåget skymtar längst in i en gruvgång. Strax reflekterar de levande ljusen sig i den vitklädda Lucia i gruvgången och snart står hon och hela hennes följe i sin fulla glans under ljuskronan i taket. Luciatågets levande ljus flämtar i mörkret. De som sett det beskriver det som magiskt och något som blivit ett minne för livet. Det är en helhetsupplevelse som är svårt att beskriva i ord. Magiskt är möjligen en underdrift.

– Folk är ofta helt tagna när de kommer upp ur gruvan efter luciakonserten. Kombinationen med skönsång i den gruvliga miljön förstärker upplevelsen oerhört, säger Anna-Karin Hedberg, evenemangsansvarig vid Falu Gruva.

Firandet nere i gruvan är ett samarbete med Musikkonservatoriet i Falun.

– Luciafirandet har alltid varit ett populärt evenemang hos oss, och för att fler ska få möjligheten att uppleva den magiska stämningen satsar vi i år på hela fem konserter, säger Anna-Karin Hedberg.

Hon tipsar om att Falu Gruva erbjuder luciafirande för bokade grupper året om.

– Att uppleva en svensk högtid som Lucia på en sådan här speciell plats tror vi kan tilltala främst våra utländska besökare oavsett tid på året, säger hon.

De som framför de stämningsfulla Luciakonserterna i gruvan är elever från Musikkonservatoriet som skrider fram fredagen den 13 december klockan 18:00 och 19:30, lördagen den 14 december klockan 15:30 samt 17:00 och söndagen den 15 december klockan 15:30. Biljetter bör förbokas/förköpas då konserterna oftast blir fullbokade. 30 minuter innan konserten börjar bjuds det på glögg och mingel i världsarvshuset.

Pris:

295 kronor för vuxna och 150 för barn (barn ska vara minst 3 år gamla för att få följa med ner i gruvan). Vägen ner och upp ur gruvan går enbart via trappor och det är cirka 400 trappsteg totalt. I gruvan är temperaturen cirka fem grader året om och hjälm samt regnrock erbjuds alla besökare.

Bokning sker via falugruva.se , på telefon 023-782030 eller mail info@falugruva.se.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.