Nästa artikel
Löjrommens dag 11 november 2018
VÄSTERGÖTLAND

Löjrommens dag 11 november 2018

Publicerad 6 november 2018 (uppdaterad 2 november 2019)
För sjätte året i rad firas Löjrommens dag i Spikens fiskehamn söndag den 11 november. Det har hunnit bli en tradition för många att ta med hela familjen för en trevlig höstsöndag.

Med utgångspunkt i Spiken fiskas, förädlas och levereras det varje år tiotals ton med löjrom under en kort men intensiv period mellan 17 oktober och 17 december. När fiskebåtarna kommer in i hamnen ska siklöjan skakas ur näten, rommen ska snabbt ut ur fisken och tas om hand av ett arbetslag på 20-30 personer. Arbetet utförs i bodarna och efter det rommen tagits ut sköljs den och hängs på tork under ett par dagar och avslutningsvis saltas, paketeras och fryses den för att delikatessen sedan ska levereras ut i landet.

– Det är alltid lika kul att öppna upp våra bodar och få visa allmänheten vad det är vi håller på med under hösten, berättar Thommy Möller, yrkesfiskare i Spiken och ordförande i föreningen Vänerlöjrom.

Förutom att kika in i fiskebodarna finns mycket annat att göra under dagen. Alla butiker och restauranger har öppet och en matmarknad med lokala produkter finns på plats. Självklart kan den som vill njuta av löjrom och fisk från Vänern. Det kommer serveras allt ifrån löjromsnittar, stekt siklöja med potatismos, våfflor med löjrom och skaldjursröra till tre-rätters löjromsinspirerad meny på restaurangerna och caféerna.

– Som vanligt så har vi provsmakning av löjrom under dagen, är många som kommer som aldrig har smakat på det innan, berättar Carolina Hellström Destination Läckö-Kinnekulle AB

Området på Spiken fylls med många aktiviteter, inte minst för barnen. Destination Läckö-Kinnekulle arrangerar busbingo där alla vinner, Naturrum Vänerskärgården har mikroskop där man får titta på olika fiskfjäll och det blir en tipspromenad för såväl vuxna som barn. Fiskeklubben Trollspöt finns på plats och pratar om fiske, visar upp sina båtar och ordnar ett lotteri. Sjöräddningen bjuder in till sina båtar och berättar om arbetet i Vänern. Mattias Hägg, en erfaren kock som har vunnit flera priser på Skövdes matfestival finns på plats för att laga fisk- och skaldjursrätter med tema löjrom i ett utomhuskök.

Evenemanget Löjrommens dag arrangeras av Destination Läckö-Kinnekulle i samarbete med näringslivet i Spikens Fiskehamn, föreningen Vänerlöjrom samt Kållandsöföreningen.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.