Nästa artikel
Julita gård, besökvärt storgods med anor
SÖRMLAND

Julita gård, besökvärt storgods med anor

Publicerad 26 april 2018 (uppdaterad 2 november 2019)
Den 1 maj säsongsöppnar utflyktsmålet Julita gård, en levande storgodsmiljö från förra sekelskiftet i hjärtat av Sörmland. Sommaren fylls av familjeaktiviteter och en rad temadagar för trädgårdsfantaster, kulturintresserade och byggnadsvårdsbitna.

På Julita gård, i hjärtat av Sörmland vid sjön Öljaren, möts besökaren av en vidsträckt park, trädgårdar, välbevarade vackra byggnader och interiörer och allt annat som hör ett storgods till. På gården låg under medeltiden ett cistercienserkloster som därefter blev kungsgård och senare adelsgods. Idag är det ett utflyktsmål från förra sekelskiftet som passar både stora och små:

- Här kan man hälsa på hos Pettson och Findus, skapa i Historieverkstaden, upptäcka roliga evenemang som Bondgårdens djur och Biets dag eller gå visningar i Stora huset. Vi börjar säsongen med kosläpp den 6 maj och på nationaldagen fylls gårdsplanen av veteranbilar. Under midsommar, som är ett av våra mest populära evenemang, firar vi i tre dagar med stångresning, musik, dans, lekar och spelmansstämma, säger Maria Ingras, sektionschef på Julita gård. 

Julita gård är en skatt för den trädgårdsintresserade, med en fruktträdgård med 290 fruktträd, örtagård och levande samlingar av humle, pelargoner och pioner. Här finns möjlighet att prova på, lära mer och träffa gårdens experter under temadagar om pioner, rosor och humle. Under Pelargondagen den 19 maj visas Julita gårds pelargonsamling, ett levande kulturarv bestående av omkring hundra sorter som gått i arv mellan släktingar och vänner. I växthuset kan besökaren njuta av pelargonblom från laxrosa till rött, vitt, rosa och cerise och under dagen finns Svenska Pelargonsällskapet på plats för att svara på frågor och berätta mer.

På Julita finns också stor kunskap om hur man med traditionella metoder och material vårdar äldre bebyggelse. Under Byggnadsvårdsdagen kan besökaren träffa målerikonservatorer, finsnickare, fönsterrestauratörer och Svenska byggnadsvårdsföreningen som ger råd och besvarar frågor:

- Vi kokar rödfärg över öppen eld på traditionellt sätt med mjöl, vatten, järnvitriol och järnoxidrött pigment. Vi visar hur murtegel slås i formar för att knyta an till Julita gårds långa historia med tegelproduktion och en timmerman kommer att visa upp timring på en befintlig byggnad, säger Fredrik Ehlton, byggnadsantikvarie på Julita gård.

Temaveckan Från torparverkstad till herrgårdssalong handlar om Julitas gårdssnickare Henning Forsman som var aktiv från tidigt 1900-tal inpå 40-talet. Forsman tillverkade stilmöbler och var särskilt skicklig på intarsia. Under veckan visas Forsmans verkstad, ett urval av de möbler som han tillverkat till herrgårdsbyggnaden och det rum i museet som har tillägnats hans arbete.

Under Skördedagen i augusti får besökare uppleva arbetande tröskverk, prova på att skörda eller ta sig en tur med en veterantraktor. Äppeldagarna i september bjuder på kunskap, visningar, föredrag och tillfälle att ta med sig okända äpplen för sortbedömning av en pomolog. Säsongen avslutas i slutet av oktober med Svenska Slottmässors julmässa då Julita gårds vackra miljöer fylls av hantverkare.

Fakta

Vid sjön Öljaren i västra Södermanland ligger Julita gård, ett stort gods med levande lantbruk och skog. Julita gård var under medeltiden ett kloster, därefter kungsgård och senare adelsgods. Under 1900-talet skapades ett friluftsmuseum av den siste private ägaren, löjtnant Arthur Bäckström. Bäckström donerade Julita gård till Nordiska museet som sedan 1944 förvaltat godset. På godsets omfattande ägor visas herrgården med alla sina byggnader, parken, fruktträdgården, örtagården, kapellet, Skansenstugorna, torp och statarlängor. Här växer ca 290 fruktträd och i de levande samlingarna finns också humle, pelargoner och pioner. Mellan åren 1982–83 inrättades en genbank då många äldre fruktsorter höll på att försvinna. Nya fruktträd av gamla sorter planterades på Julita som idag består av 120 äppelsorter och några päronsorter, som alla finns med i äppel– och pärongenbanken. Bland äppelsorterna finns allt från tidiga Astrakaner till Järnäpplen som mognar först påföljande vår.

Öppettider

Öppet varje dag kl. 11–16 i maj och september

Öppet varje dag kl. 10–17 i juni–augusti

Lantbruksområdet 1 juni-31 augusti kl. 13.00–17.00. 

Entré

Vuxen 120 kr, Barn/ungdomar 3–18 år 20 kr (under perioden 18 juni–12 augusti, övriga dagar fri entré)

Se hela sommarens program här

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.