Bild
Nästa artikel
DANMARK

Jul som den var förr

Publicerad 6 december 2018 (uppdaterad 6 december 2018)
Julmarknader är oftast likartade var man än upplever dem men det finns några som sticker ut. En av dessa är julen i Den gamle by utanför Aarhus i Danmark. Här kan du uppleva 400 år av julhistoria!
Jul i Den Gamle By, vars flyttade och återuppbyggda hus härstammar från hela Danmark, är något speciellt även om man kan säga att den här "stadskärnan" är sevärd året om. De gamla husen är ett stort utomhusmuseum där folk från flydda tider har fått liv igen genom den museipersonal som gestaltar dåtidens invånare och du kan även gå på en virtuell rundvandring här.

Nu visas inte enbart det allra äldsta, det finns även en stadsdel som speglar 1970-talet komplett med affärer och bilar. Kanske bör man även nämna Aarhus jazz bar Bent J. Uppmärksamheten runt idén har varit stor och Aarhus har även fått de tre sjärnor i Michelin Travel Guide som är möjliga att få. Men när det firas jul här blir det verkligen till något extra.

Här går du kanske in och hälsar på tomtenissarna i Møntmestergården och lyssnar på julhistorier vid den sprakande kaminen. Efteråt smakar du på risgrynsgröten och på typiskt danskt manér dricker du en tomtenisseöl. För barnen finns tomteloftet där gigantiska möbler och spindelnät blir en spännande upplevelse.

Efter gatorna ligger julbutikerna tätt och där kan du köpa både nyare och äldre pynt, smaka på det danska julbordet eller så smiter du in på julmuseumet där det visas fina samlingar av allt som hör julen till. Det doftar gott runt omkring hela den gamle by av stämning, glögg och färskt bröd från bageriet. Det är betydligt mer än de stånd som vanliga julmarknade erbjuder, det här är en stad som väcks till liv som om det vore förr.

Till det mer speciella hör "juleruten" som är en tidsresa genom 400 års julhistoria. Där får besökarna uppleva juldekorationer och traditioner sedan 1600-talet fram till 1974 där julgranen, julbocken och annat julpynt kommer in i julfirandet.

Julmarknaden pågår fram till den 1 januari och hela den gamle by är fylld av julstämning och spännande upplevelser. Beroende på dag finns rundvandringar, teaterföreställningar, julsånger och annat som hör julen till.

Julmarknaden på Tivoli i Köpenhamn är förvisso välkänd bland många svenskar men den i Aarhus får sägas vara något alldeles extra!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.