Bild
Nästa artikel
EVENEMANG

Ingmar Bergmans 100 årsfirande ger semesteridéer

Publicerad 22 maj 2018 (uppdaterad 2 november 2019)
I år firas hundraårsjubileet av Ingmar Bergmans födelse med en rad hyllningar världen runt. Här i Sverige kan du planera in besök på de platser där hans berömda filmer har spelats in! 

Hundraårsjubileet för Ingmar Bergman pågår under hela 2018 och firas världen över. I samband med det har Storyspot valt att lyfta fram fem av Ingmar Bergmans största verk, och de platser som har betytt mycket under skapandet av dem.

Vid Hovs Hallar kan du lyssna på hur det gick till när en av filmhistoriens mest kända scener spelades in: Döden som spelar schack med riddaren i Det sjunde inseglet.

Har du vägarna förbi Fårö, ta en tur till stranden vid Hammars där bland annat Persona med Liv Ullman och Bibi Andersson spelades in, och njut av det karga landskapet. Eller lyssna på storyspotten vid Taxinge-Näsby Slott i närheten av Mariefred där Viskningar och Rop spelades in, ta en tur till Ornö, den idylliska ön i Stockholms skärgård där Sommaren med Monika utspelar sig.

Sist men inte minst, köp en glass och sätt dig på Dramatentrappan för att höra mer om en plats som betydde väldigt mycket för Ingmar Bergman, teaterscenen Dramaten, som han berättar om i en intervju med Magnus Florin.

Lite bakgrund

2018 är det hundra år sedan Ingmar Bergman föddes. Han var en av världens främsta filmregissörer genom tiderna, och även en enastående författare och legendarisk teaterregissör.

Efter hans bortgång 2007 är Bergman dessutom en av Skandinaviens mest spelade dramatiker. Ingmar Bergman föddes i Uppsala den 14 juli 1918 och hundraårsjubileet som pågår under hela 2018 kommer att firas världen över med teateruppsättningar och utställningar av olika slag.

Lite beroende på hur man räknar så gjorde Bergman ett sextiotal filmer, över etthundrasjuttio teateruppsättningar och han författade ett hundratal böcker och artiklar. Till hans mest kända verk hör filmerna Det sjunde inseglet, Smultronstället, Persona och självbiografin Laterna Magica. Läs mer på ingmarbergman.se/

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.