I nära samråd med myndigheterna har Vasaloppet satt ihop en plan för en annorlunda Vasaloppsvinter. I det ändrade programmet där Tjejvasan och Vasaloppet avgörs som elittävlingar medan övriga hälsas välkomna till Vasaåket som kan genomföras valfri dag i Vasaloppsarenan under en treveckorsperiod.
– Vasaloppet har en roll att inspirera folk att komma ut i naturen och röra på sig och i dessa tider är det kanske viktigare än någonsin. Nu när vintern dessutom visar sig från sin bästa sida ser vi verkligen fram emot att få välkomna skidåkare till Vasaloppsarenan, säger Johan Eriksson, vd på Vasaloppet.
Vasaåket finns i fyra olika distanser, 10, 30, 45 och 90 km, och kan genomföras på valfri dag i Vasaloppsarenan under tre veckor, från och med fredag 12 februari till och med söndag 7 mars. Det blir inga masstarter, antalet skidåkare som får vistas i Vasaloppsarenan samtidigt är begränsat, vid start, mål och vid Vasaloppskontrollerna finns värdar som påminner åkarna om att hålla avstånd och som ser till att köer inte uppstår.
– Vi har en genomtänkt logistik för alla som vill komma hit och åka skidor på plats och har förberett oss väl för att kunna göra det på ett tryggt sätt, säger Johan Eriksson.
Det blir inte heller någon publik på plats men SVT sänder både Tjejvasan och Vasaloppet direkt och i Vasaloppets egen playtjänst, Vasaloppet.TV, kommer man kunna följa skidåkare i Vasaåket.
Sedan tidigare erbjuds alla som bokat Vasaåket men som inte kan eller vill komma till Vasaloppsarenan att göra det på valfri plats med Vasaåket Hemma. I dagarna togs beslutet att inte genomföra Vasaåket Lag, tidigare Stafettvasan, fredag 5 mars, och istället öppna upp fredagen som ytterligare en dag för att genomföra Vasaåket individuellt. Dessutom erbjuds alla som inte vill eller kan komma till Vasaloppsarenan i vinter och inte heller vill genomföra Vasaåket Hemma att flytta sin startplats till 2022.
– Situationen i samhället är fortsatt allvarlig och vi följer vi hela tiden utvecklingen och fortsätter ha en tät dialog med myndigheterna. Om det krävs är vi redo för fler flexibla lösningar. Vårt mål och syfte är värna om folkhälsan och det vill vi fortsätta att göra i minst hundra år till, säger Johan Eriksson, vd på Vasaloppet som firar 100 år 2022.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.