Nästa artikel
Hela Skåne sover ute 2021
SKÅNE

Hela Skåne sover ute 2021

Publicerad 16 juni 2021 (uppdaterad 16 juni 2021)
För tredje året i rad genomför Stiftelsen Skånska Landskap veckan Hela Skåne sover ute som i år hålls 28 juni-4 juli. Tanken är att locka många att prova på åtminstone en natt under stjärnorna.

Kampanjen riktar sig främst till dig som aldrig tidigare provat på att sova ute. Du kan välja att övernatta i ett tält, under en tarp eller slumra in i en mjukt vaggande hängmatta. Den svala nattluften mot ansiktet och alla gnistrande stjärnor där ovanför är belöningen. 

– När mörkret faller öppnas en ny värld, en värld av andra ljud och dofter än de vi möter under dygnets ljusa timmar. Att på egen hand eller tillsammans med vänner, möta naturen när den är som mest ursprunglig, skapar spännande upplevelser och ger förhoppningsvis mersmak, säger Torbjörn Lingöy, projektledare för Hela Skåne sover ute på Stiftelsen Skånska Landskap.

Under veckan sker också en rad olika arrangemang av partners, organisationer och privatpersoner som du kan anmäla dig till. Vad sägs om att sova i träd i Fulltofta, utevila i Skrylle, tisdagsmysa i Vedema, sova i vindskydd i Hovs hallar eller göra en utesittning på Söderåsen? Har du en egen idé? Arrangörer kan enkelt anmäla sitt event på vår portal.

– Viktigast är att det du lägger dig på har en isolerande förmåga. Över dig kan du dra en filt eller varför inte ditt vanliga sovtäcke. Ta gärna med dig en kudde för extra bekvämlighet. På kroppen kan du ha ett underställ eller en träningsoverall. En ficklampa ger trygghet i mörkret, säger Torbjörn Lingöy.

Väljer du att följa med på något av arrangemangen så möter du en kunnig ledare som hjälper dig tillrätta och ger dig värdefulla tips. Om du själv tänker söka upp en lämplig utesova-plats kan det vara bra att låta myggen vägleda. Där en svag vind kommer åt att famna dig får dessa blodsugare svårare att attackera. 

Vecka 26, från den 28 juni till den 4 juli  pågår Hela Skåne sover ute! Veckan genomförs i samarbete med Naturum Skrylle, Naturum Söderåsen och Naturskolan i Lund. Dela dina upplevelser med hashtagg #helaskånesoverute och #skanskalandskap i sociala medier!
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.