Bild
Nästa artikel
ÖSTERGÖTLAND

Folkfest för folkvagnen

Publicerad 5 juni 2019
I år är det hela 36 år sedan en liten skara Volkswagen-entusiaster bestämde sig för att starta en bilträff för likasinnade. I dag är Bug Run en hel festival som lockar många besökare långt utanför ägarkretsen.

Årets Bug Run arrangeras 7-9 juni på Mantorp Park och redan i söndags dök den första bilen upp för att komma in på fredag morgon. Han lade ut ett meddelande på sociala medier och undrade hur länge han behövde köa ensam och mycket snabbt fick han sällskap, så stark är traditionen kring Bug Run.

Under de 35 år som denna Volkswagen-träff pågått har världen förändrats. Men dragningskraften i bilarna finns kvar liksom vänskapen i den världsomspännande rörelse som intresset för de gamla ikoniska bilarna har blivit.

– För 35 år sedan var en VW-bubbla en perfekt förstabil för 18-åringen. Den var billig och det fanns hur många som helst. I dag rusar priserna på de gamla bilarna, särskilt folkabussar, säger Johan Grape från Linköping som grundade Bug Run.

Det var Johan och ett litet kompisgäng som startade Volkswagen-träffen 1984 efter amerikansk förebild. I arrangörsledet ser det fortfarande ut på ungefär samma sätt. Ett liten grupp nära vänner och en fokuserad organisation.

Bland besökarna har däremot mycket förändrats. Numera finns det både barn och barnbarn till de första besökarna som delar intresset. I början var det nästan bara VW-bubblor i utställningen, i dag handlar det mycket om styling på exempelvis Golf och Passat.

– Det är fantastiskt att se all entusiasm för bilarna och för märket som besökarna visar. Jag tycker att det är ett uttryck för Volkswagens enorma bredd och styrka att så många entusiaster tar sig tid och kraft att utveckla sina drömmar på det här sättet, säger Sten Forsberg, chef för Volkswagen Sverige.

Till helgen väntas nära 2 000 Volkswagen-bilar av alla årsmodeller komma till Mantorp Park. Nyaste bilen i år uppges i pressmeddelandet bli T-Cross, en kompakt-SUV som nu lanseras på den svenska marknaden.

Dessutom blir det banracingkörning, historiska Formel Vee, dragracing. Kort sagt all sorts körning som är möjlig på motorbanan Mantorp Park. Campingen med DJ på scenen lockar många. Men allra störst är förstås söndagens utställning, Skandinaviens viktigaste för alla Volkswagen-entusiaster. Precis som 1984.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.