Bild
Nästa artikel
HÄRJEDALEN

​Fjällturen, cykeltävling i naturskön omgivning

Publicerad 27 juni 2017 (uppdaterad 2 november 2019)
Har du vägarna förbi Funäsfjällen den 15 juli kan du ta chansen och se cykeltävlingen Fjällturen som i år arrangeras för femte gången.

Intresset inför årets evenemang är stort, både för tävlingarna och för cykelveckan. Tävlingen har på kort tid utvecklats till en av Sveriges största och i år räknar arrangören med 1200 starter.

Huvudtävlingarna avgörs lördagen den 15 juli, med MTB-banor på 70 km, 58 km, 42 km, 32 km och 9 km. 9:an och 32:an går att cykla med vanlig cykel, på övriga behöver man mountainbike.

Dagen innan går ungdomstävlingen Tour de Fyrfasen, för cyklister upp till 16 år, samt också ett 800-meters gratislopp för de allra minsta upp till 9 år. Hela vecka 28 har ett gediget program med clinics, föreläsningar och testturer m.m.

Årets startfält blir starkare än någonsin. Sveriges bästa MTB-cyklist Emil Lindgren deltar i spetsen för sitt team Serneke Allbike, där flera svenska elitcyklister ingår. De möter bland annat fjolårssegraren Jonas Pettersson, segraren från Cykelvasan Johan Landström samt tidigare segraren i Fjällturen Fredrik Ericsson. Nellie Larsson har cyklat bra i sommar och är inställd på att försvara fjolårssegern, men flera damer från yppersta Sverigeeliten planerar att komma för att utmana henne.

Förutom nyss nämnda elitcyklister kommer inte mindre än fyra olympiska mästare från andra idrotter att stå på startlinjen. Johan Olsson söker nya utmaningar och ska i år cykla Fjällturen för första gången. Anders Södergren som cyklat bra flera år, deltar även i år, liksom debutanten och hemmasonen Lars Nelson samt Janne Ottosson. Otto har förutom olympiskt guld bl.a. fyra Vasaloppssegrar på meritlistan. Världsmästaren i Skicross Victor Öhling Norberg kommer också att testa sina krafter i tävlingen.

Flera av loppets samarbetspartners möjliggör ett digert prisbord värt cirka 200 000 kronor. 

Alla som går i mål har chans att vinna billån från BMW, kök från Härjedalskök, stöd från byggbolaget Serneke, cyklar från Lapierre, kläder från Craft, stort övrigt prisbord som lottas ut bland deltagarna.

- Vi tror att den vackra banan, utmaningen att cykla i fjällen i kombination med ett välordnat arrangemang med glad stämning är förklaringen till att så många tycker om Fjällturen, säger Anders Blomquist som är en av grundarna.

- Fjällturen har på kort tid blivit en viktig reseanledning till Funäsfjällen med områdets fina fjällcykling i fokus, säger Jonas Kojan Destination Funäsfjällen.

Mer information om tider och platser hittar du här.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.