Nästa artikel
Fira Sankt Hans med nostalgi, magi och traditioner
DANMARK

Fira Sankt Hans med nostalgi, magi och traditioner

Publicerad 14 juni 2019 (uppdaterad 14 juni 2019)
Vill du uppleva ett traditionellt danskt midsommarfirande så kan du bege dig till deras evenemang Sankt Hans. Eftersom evenemanget hålls någon dag efter vårt svenska midsommarfirande kan man faktiskt njuta av två firanden direkt efter varandra.

Mysterium och magi har varit en del av Dyrehavsbakken historia ända sedan Kirsten Piil fann Dyrehavens heliga källa 1583. I dag firas traditionen i världens äldsta nöjespark nere vid den vackra Kildesjön där den stämningsfulla brasan tänds och lyser upp skogen.

Förr ansåg man att Dyrehavsbakkens heliga källas magiska krafter var starkast just vid Sankt Hans. Därför kom folk till skogen och Dyrehavsbakken för att dricka av Kirsten Piils heliga källa och sedan fira i ljuset av den magiska midsommarnatten. Under 1700-talet firades midsommaren och Sankt Hans genom att pynta bodar och tält med löv, flaggor och blommor och i slutet av 1800-talet fick man på Bakken den första gemensamma dekorationen med papperslampor vilket arrangerades av Telthållarföreningen. I dag har festen utvecklats och innehåller både bål, fyrverkeri och underhållning.

Festligheterna är fyllda med nostalgi, magi och traditioner och på Bakken är det med stort bål, tal, fyrverkeri och underhållning under kvällen. Sankt Hans är också barnens fest på Bakken och därför är där utöver högtidligt tal också underhållning för de mindre. I år startar det hela redan klockan 14.00, så alla kan vare med.

Årets program för dagen och kvällen är följande: 

Barnens Sankt Hans på Bakken söndag den 23 juni från kl. 14.00

Kl. 14.00: Invigning vid Kildesjön med Pjerrot samt show med MGP-Bastian

Kl. 14.45: Pjerrot tänder barnbålet och alla sjunger Midsommarvisan

Sankt Hansbål och fyrverkerier på Bakken söndag den 23 juni från kl. 21.30

Kl. 21.30: Underhållning och orkestern Black Maria spelar live vid Kildesjön

Kl. 22.15: Tal av Mattias Tesfaye från Socialdemokraterna och Bakkens direktör Nils-Erik Winther 

Kl. 22.35: Brasan tänds och midsommarvisa

Kl. 22.45: Storslaget fyrverkeri över Kildesjön

Dyrehavsbakken, eller i dagligt tal bara Bakken hittas mitt i den gröna bokskogen cirka 15 kilometer norr om centrala Köpenhamn i Jægersborg dyrehave. Arrangemanget är gratis och det är som alltid fri entré till Bakken. Parken öppnar för gäster kl. 12.00 den 23 juni.

Sedan Kirsten Piil upptäckte den läkande källan för mer än 400 år sedan har Bakken lockat miljoner av gäster från när och fjärran. Idag är Bakken den andra mest besökta attraktionen i Danmark med fler än 33 åkattraktioner, spel, revyer och massor av matställen, som fortfarande drivs av hängivna tälthållare och deras familjer. Besökande betalar varken för entré eller för de många gratis utomhuskonserterna, för Pierrots klassiska föreställning eller för gatuunderhållningen, som alla tillsammans bidrar till att skapa en stämning av folklighet, tradition och förnyelse på Dyrehavsbakken.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.