Nästa artikel
Dags för korna i norr att gå ut på bete
NORRLAND

Dags för korna i norr att gå ut på bete

Publicerad 15 maj 2018 (uppdaterad 2 november 2019)
Betessläppen har nu nått upp till landets norra delar och totalt bjuder bönderna in allmänheten på fem av Norrmejeriers 31 jämtländska mjölkgårdar för att se detta härliga vårtecken. Men betessläppen kan ses på betydligt fler platser än i Jämtland.

Norrmejeriers första betessläpp i Jämtland är den 19 maj i Ås på Torsta Naturbruksgymnasium. Därefter följer Lögdbergs gård i Krokom och Ruminantia i Hammerdal, båda den 26 maj, Lejda gård i Tandsbyn den 27 maj och avslutningsvis den 9 juni vid Svedja gård i Hammarstrand. Passar inte Jämtland har du en lista över samtliga betessläpp här.

– Vi hoppas på friskt försommargrönt gräs och många som vill dela glädjen med oss vid våra betessläpp. Självklart bjuder vi på mjölk och bullar, berättar Linnea Åkerström som är projektledare för Norrmejeriers betessläpp.

Betessläppen i Norrland är ett härligt sätt att fira in sommaren på och ett tillfälle för besökare att se de öppna gårdarna och varifrån mjölken kommer. Föutom den glädje som korna förmedlar när de skuttar ut till sitt grönbete ger gårdsbesöket även möjlighet att träffa de lokala mjölkbönderna.

Brigitta Englsperger vid Lejda Gård i Tandsbyn har längtat hela vintern efter den här dagen, den 27 maj, som hon tycker är en fest för både människor och djur.

– Det är så roligt att möta alla glada människor som kommer till min gård och jag försöker ordna så att både vuxna och barn ska vilja stanna längre än den stund då korna springer ut, säger Brigitta Englsperger.

Brigitta Englsperger bjuder även in lokala hantverkare i slöjd och mat att visa och sälja saker som tillverkas lokalt i Tandsbyn. Det blir en mindre marknad och för varje år har antalet besökare blivit fler. Brigitta Englsperger arrangerar betessläpp i Norrmejeriers regi för tredje året.

Det norrländska odlingslandskapet där mindre åkrar dominerar bidrar till en rik flora med goda förutsättningar för fåglar och insekter att trivas. I norra Sverige odlas i huvudsak gräs som används till djurfoder som tack vare ljusa sommarnätter är mer näringsrikt än någon annanstans.

De vanligaste koraserna i Norrland är svensk låglandsboskap (svart med vita fält), svensk röd boskap (rödbrun), Jerseyko och svensk kullig boskap där även fjällkor ingår. Därutöver finns flera andra raser, men i färre antal.

Vissa kor mjölkar lite mer, andra har något fetare mjölk, men det kan skilja lika mycket mellan olika individer inom samma ras. Jerseykor har riktigt fet mjölk (6,5 procent) medan fjällkor för några bönder hålls för att bevara en traditionell koras.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.