Bild
Nästa artikel
ÖLAND

Briggen Tre Kronor gästar Borgholm

Publicerad 16 juli 2016 (uppdaterad 1 november 2019)
Hållbara Hav och den vackra briggen Tre Kronor af Stockholm gästar Borgholm 21-24 juli i samband med Borgholms 200-årsjubileum. Under besöket arrangeras middagskryssningar, öppet skepp och föredrag om Östersjön.
Tre Kronor af Stockholm besöker varje år ett tjugotal hamnar runt Östersjön från Helsingborg i väster till S:t Petersburg i öster, Örnsköldsvik i norr och till Rostock i söder. Nu senast kommer hon från Tallinn där hon medverkat i Tallinn Maritime Days och juni var hon huvudattraktionen i Rysslands största publika evenemang, ”Scarlet Sails” i S:t Petersburg. Video.


Varje år seglar ungdomar med Tre Kronor som Östersjöambassadörer inom ramarna för Hållbara Hav. Ambassadörerna är gymnasieungdomar som seglar med Tre Kronor och lär sig mer om Östersjön samtidigt som de utför uppgifter som de har med sig från skolan. Resultaten av arbetena redovisas dels i form av föredrag under Öppet Skepp i hamnarna dels genom sociala media på olika sätt. Se video från Botkyrka Gymnasiums segling. 

När Tre Kronor af Stockholm besöker Borgholm får alla som vill chansen att uppleva hur man seglar ett äkta råtacklat segelfartyg så som man gjorde på 1800-talet och den 22 och 23 juli kan man följa med på en fyra timmar lång middagskryssning. Under seglingen kan alla som vill delta i arbetet med seglen och man behöver inte ha några förkunskaper utan besättningen visar och berättar så att alla kan vara med. Seglingarna startar kl 17 och i slutet av seglingen serveras en tvårätters middag i salongen och kl 21 är fartyget åter vid kaj. Bokning och mer info.

Under besöket i Borgholm har Tre Kronor Öppet Skepp för allmänheten och visning av miljöutställningen ”Ett hav av möjligheter” som berättar om Östersjön och om allt som gör Östersjön till ett så unikt hav. Ungdomarna ombord håller också föredrag om sina arbeten och i samarbete med Naturskyddsföreningen visas hur man på olika sätt kan hålla sin båtbotten ren från havstulpaner utan att behöva måla den med giftig färg.

Tre Kronor af Stockholm byggdes på Skeppsholmen i Skåne under åren 1997 till 2008. Hon är byggd med en traditionell skrovkonstruktion av trä så som man gjorde på 1800-talet. För mer information om fartyget se www.briggentrekronor.se
Hålltider
21 juli: Ankomst kl 12.00 ca. och Öppet Skepp kl 15-18.
22 och 23 juli:
Kl 10-14 Öppet Skepp.
Kl 14-16 Seminarium med Östersjöambassadörerna från Marina Läroverket.
Kl 17-21 Middagskryssning med Tre Kronor af Stockholm.
24 juli: Avsegling kl 09:00

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.