Nästa artikel
Bokskogens dag i Torup firar 20 år
SKÅNE

Bokskogens dag i Torup firar 20 år

Publicerad 26 augusti 2019
Söndag 1 september är det dags för Bokskogens dag i Torup. Det blir en fullspäckad dag för hela familjen i den bokskog som nyligen blev naturreservat.

Vid Torup finns ett av de största sammanhängande områdena med bokskog i södra Skåne. Så har det varit sedan 1500-talet vilket möjliggjort för den speciella miljö som sedan flera hundra år är så uppskattad som rekreationsområde. Det finns dessutom anledning att nämna att området även uppskattas av fladdermössen som gillar området så till den grad att elva av sveriges nitton svenska fladdermusarter återfinns här.

Att detta unika område lockar så många beror kanske på variationen. Här samsas flera hundra hektar bokskog, odlingsmark, betesmark, ett slott med slottspark och trädgårdar samt många större och mindre byggnader. Dessutom är atmosfären i en bokskog något alldeles speciellt och måste nästan upplevas för att förstås.

– Jag är glad över att ett så värdefullt och viktigt bokskogsområde får ett långsiktigt skydd. Nu kommer det inte att bedrivas något skogsbruk i dessa delar, så de äldre träden av bok och ek kan lämnas kvar som viktiga naturvårdsträd. Vi får också möjlighet att utveckla den unga bokskogen mot ett mer naturskogsliknande tillstånd. Vi vill öka mängden död ved och värdefulla strukturer i skogen, sade Gunilla Davidsson Lundh, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Skåne, i våras när området blev naturreservat.

Söndagen den 1 september kan du uppleva området under Bokskogens dag, en dag som blir lite extra festlig. Det är 20:e gången evenemanget anordnas och temat för 2019 års upplaga är ”Rekreation, motion och hälsa”. Som vanligt bjuds det på massor av aktiviteter och underhållning för både stora och små.

Under dagen kan besökarna bland annat gå på guidade turer, testa kunskaperna i en tipspromenad, lyssna på levande musik eller njuta av teaterstycket, träffa trollet Flisan, testa yoga, prova på japanskt skogsbad (Shinrin Yoku), spinga hinderbana, testa mindtrekking och lära sig mer om djuren i bokskogen. 

Tid: Söndag 1 september kl. 10.00–15.00. 

Plats: Torups rekreationsområde, GPS: N55°33'60", E13°12'46"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.