Bild
Nästa artikel
Närke

Bergslagsspelen håller kulturfest i Pershyttan

Publicerad 13 juni 2017
I den medeltida miljön i Pershyttan har man framställt järn sedan medeltiden. Nu blir där dans, musik, teater, berättelser och workshops. Det står på programmet då Bergslagsspelen bjuder in till fem dagar kulturfest utanför Nora 29 juni - 3 juli.
I Pershyttan har man framställt järn sedan medeltiden. Troligen har hyttan hela tiden legat på samma ställe vid Smygarebäcken. Den fick sin nuvarande utformning 1856 och inrymmer bland annat rostugn och träkolsbaserad masugn. Idag står hyttan där precis som den lämnades efter sista blåsningen 1953, komplett med utrustning och allt. På hyttbacken står också ett av de stora kolhusen kvar.

När Bergslagsspelen för fjärde sommaren arrangerar ett kulturevent i Bergslagen är målet att skapa en härlig feststämning i Pershyttan med ett spännande innehåll för alla åldrar. Här ska människor kunna umgås, äta och fika och vara både publik och aktiv deltagare.

- Tanken med Bergslagsspelen är just att få igång en långsiktig utveckling på de platser vi är på och det är roligt att vi nu lyckas skapa förutsättningar för det även i Nora, säger Kristina Dybeck, projektledare för Bergslagsspelen.

- Du kommer kanske för att se en föreställning eller lyssna på ett band men vårt mål är att du ska stanna längre och få med dig så mycket mer - kanske prova något kreativt, uppleva Pershyttans skönhet och historia, möta nya människor och ta del av något du inte sett eller hört förut, säger Gunilla Josefsson, programansvarig för Bergslagsspelens kulturfest.

NJOV (Nora Järnvägsmuseum och Veteranjärnväg) och Pershyttans byalag är lokala samarbetspartners och tillsammans med Bergslagsspelen åstadkommer man nu kommunens första tillgängliga scen. Den nya scenen byggs i kolhuset invid Pershyttans hytta och blir en ny resurs för både kulturlivet och besöksnäringen.

- Bergslagsspelen har varit drivande att vi nu får Noras första tillgängliga scen i kolhuset i Pershyttan och vi är stolta över det. Det är en fin plats med tradition som nu kommer att intas av både nya moderna kulturyttringar och traditionell underhållning, säger Jenny Eknor, Studiefrämjandet, som är en av Bergslagsspelens projektägare.

Kulturfesten pågår i fem dagar mellan 29 juni och 3 juli och ett första program har nu släppts. Programmet bjuder på en stor blandning med såväl moderna kulturyttringar som traditionell underhållning – däribland dans, teater, föreläsningar, visor, allsång och workshops.

Med början torsdag 15 juni kommer man att kunna boka biljetter. Det blir endagsbiljetter och tanken med det är att man kan stanna och uppleva allt som händer under en dag. Däremot kommer man behöva boka plats på vissa föreställningar där det finns begränsat antal platser.

Biljettbokning: Biljetter till Bergslagsspelens kulturfest bokas på via e-post till Bergslagsspelen eller på telefon: 070-603 82 03.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.