– Det händer mycket mer än fartfylld cykling nedför berget. Åre Bike Festival är en kombination av både tävlingar och upplevelser av olika slag. Alla är välkomna att komma hit, delta på det man vill och ta del av stämningen, säger Jesper Johnsson, projektledare och arrangör.
Det är den lokala cykelklubben Åre Bergscyklister som arrangerar cykelfesten för tionde året i rad. Föreningen har varit med länge och arrangerade VM i mountainbike för 20 år sedan och efter det ett antal nordiska och svenska mästerskap, cuptävlingar och cykelfestivaler. Under Åre Bike Festivals fem dagar beräknas omkring 1000 personer delta på olika sätt. Jämtkraft är med som sponsor för andra året.
– För Jämtkraft känns det helt naturligt att stötta Åre Bike Festival. Inte bara för att det faktiskt är ett världsevent som utvecklar och sätter Åre och Jämtland på kartan, i och utanför cykel-communityn. Utan också för att det är ett inkluderande evenemang som stämmer precis överens med våra egna värderingar och ambitioner om en hållbar framtid, säger Karin Stolt Halvarsson, kommunikationschef Jämtkraft.
Festivalen pågår 3–7 juli med allt från midnattscykling på skutan, guidad stigcykling, BMX-cykling till en tävling om vem som är snabbast från torget upp på toppen. Vill man testa vad man går för utan att cykla uppför eller utför kan man testa Jämtkrafts watt-cykel på torget. Den som får ut mest effekt vinner ett inträde på Storsjöyran 2-3 augusti.
Åre var bland de första skidorterna i Sverige med att utveckla ledsystem för downhillcykling och den lokala cykelklubben har varit delaktiga under hela den resan. På senare tid har klubben byggt mer lättcyklade leder, bland annat i Björnen.
– Det finns allt från avancerade branta tävlingsleder till slingor som passar hela familjen. Vi vill att så många som möjligt ska kunna komma hit och uppleva vår fina cykling, vi vill sprida länets cykling till resten av världen. Det kanske låter som ett stort mål men jag ser det inte så. Tvärtom, Åre Bike Festival får internationell spridning tack vare bredden av åkare och den filmkultur som cyklingen för med sig, säger Jesper Johnsson.
En av festivalens höjdpunkter är Åre Video Challenge. Fyra speciellt inbjudna videolag med både cyklister och filmare jobbar tillsammans för att skapa bästa möjliga kortfilm. Vinnaren får en slant men framförallt äran och internationell spridning av sin film.
– Team Douche med en av världens bästa cyklister Martin Söderström som vann Åre Video Challenge 2012 hade till exempel runt 500 000 visningar på sin film. Det är ingen dålig reklam för Åre. I år kommer de igen, vi får se om de överträffar den succén, säger Jesper Johnsson.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.