Nästa artikel
Sålde huset i Thailand och köpte husbil
BO MOBILT

Sålde huset i Thailand och köpte husbil

Publicerad 16 december 2019 (uppdaterad 15 september 2020)
Bettan och John tänkte behålla sitt kära thaihus men gillade livet i husbil så mycket mer att de sålde huset. Efter ett år har de hunnit se massor av nya platser i både Sverige och Europa. ”Vi hade huset i tolv år och saknar det inte alls!"
Det går inte att ta miste på entusiasmen hos John och Bettan Ström när vi ses en varm julidag på Valhallavägen utanför tv-huset i Stockholm. Där står redan ett par andra husbilar från både Sverige och utomlands. Bettan och John har en halvintegrerad Sunlight T69L från 2018. Härifrån syns Kaknästornet som likt en vaktpost vakar över Gärdet och dess kvicka joggare, näsvisa hundar och friska flanörer.
– Jag är själv förvånad över hur mycket jag gillar detta, säger Bettan och slår ut med armarna när vi tagit plats i sittgruppen.
Deras val att köpa husbil kom oväntat för en del som tyckte att det var ett konstigt val att sälja den fina poolvillan i Thailand och istället välja husbilen. En av de som förvånades var en riktigt nära släkting…
– Vår dotter sa ”det här trodde jag inte om dig mamma”.

Huset i Hua Hin såldes till förmån för en husbil.

Huset i Thailand låg nära staden Hua Hin i ett område med blandade nationaliteter. De köpte det nytt efter en tids drömmande och kunde flytta in efter ett års byggtid.
– Jag är otroligt impulsiv och när jag väl bestämt mig för något så går det undan. Så var det med huset… och så blev det med husbilen också, säger Bettan och sneglar på maken John.
Vid det laget hade John däremot gått omkring och drömt om husbil i många år.
– Jag har sneglat länge på det här och har bearbetat Bettan i smyg genom att lägga fram husbilstidningar och ta henne till olika husbilshandlare, säger han och ler.

Bettan och John hade ingen erfarenhet av husbilar när de ­skaffade sin halvintegrerade Sunlight. Det blev rätt direkt!

Johns smygreklam fungerade till slut. Kanske lite väl bra… för när Bettan kom till Tumbo Husvagnar i augusti 2018 och såg den Sunlight de nu sitter i, ja då gick det snabbt. Plötsligt var det hon som ”blev helt såld” och som nu skulle övertyga John om snabb affär. Han i sin tur satte sig på tvären och ville ha betänketid. Det blev ombytta roller och John ville planera det ekonomiska en stund till…
– Han är långsam och behöver tid medan jag är impulsiv. Vi kompletterar varandra bra, säger Bettan och skrattar.
Därmed fick hon sitt husbilsintresse från maken. Men hur började det för maken John då?
– Jag läser gärna om resor och resmål och det som fick mig att bli intresserad var platser i Sverige och Europa som jag ville besöka och husbil är ju det perfekta medlet, säger han.

"Jag trodde aldrig att det skulle vara så här kul med husbil."


Sagt och gjort, med husbilen inköpt hos Tumbo gav de sig ut på sin första tur. Det ska nämnas att paret Ström är väldigt resvana efter många äventyr i Asien, USA och Europa, men en roadtrip med husbil var trots allt helt nytt.
– Första turen gick till ställplatsen i Torshälla. Där höll vi på att bryta ihop fullständigt och ge upp. Allt var så trångt, trångt och annorlunda. Och när vi väl somnat på kvällen brakade tv:n ner med en smäll så vi flög upp ur sängen, minns de och skrattar.
John hade glömt att dra åt stativet så tv:n åkte ner i bottenläge med en smäll. Tv:n höll dock och med lite distans kan de skratta åt minnet. Många känner nog igen nervositeten under första dygnet i en ny husbil eller husvagn.
– Sedan fortsatte vi till en camping på Öland innan vi åkte hem igen. Då var det dags att ställa av husbilen för vintern och åka till Thailand i 3,5 ­månad, berättar John.
Det blev sista vintern med huset i Thailand. Några bekanta i området hade bestämt sig för att sälja samtidigt och saknaden efter huset är obefintligt. Väl tillbaka i Sverige var ivern stor efter att ge sig ut i husbilen igen.
– Den stora prövningen för oss kom i maj när vi åkte till Kroatien, säger Bettan.
Innan avresa hade John planerat allt i detalj. Som hur de skulle köra genom Österrike där deras husbil, som väger över 3,5 ton, kräver extra byråkrati. Åtminstone om man kör motorvägar som paret Ström ämnade göra.

På campingen i Krk i Kroatien blev de kvar i en vecka. Ser du deras husbil?

När de var på väg gick Johns snarkmaskin sönder men utanför München fick de jättebra service i en filial som såg till att de fick en ny.
– De tyckte det var jättekul med svenska turister som kunder. Det är så roligt när man är ute och reser med husbilen, hur välkommen man känner sig, berättar John.
När de var klara med München fortsatte resan söderut, via Slovenien och in i Österrike.
– John hade ordnat allt med GoBox och sånt i förväg så det gick jättesmidigt.
– Ja, jag har alltid gillat att planera resorna, säger John.
– Det ska gudarna veta! skrattar Bettan. Han är jätteduktig på planeringen.
En höjdare under Kroatienresan var Slovenien som de gillade skarpt. Och förstås huvudmålet Krk där de bokat camping i en vecka.
– Då var det värre med Alperna, en väg hade rasat där så vi fick åka mindre vägar. Höga bergsvägar är min skräck, säger Bettan men poängterar samtidigt att John är lugnet själv och den som alltid sitter bakom ratten.
Resan söderut gick via Sassnitz genom Tyskland, Österrike, Slovenien. Tyvärr var det lite kallt i Kroatien denna tidiga vår men ett dopp i havet blev det i alla fall, innan hemresan som gick via Italien.

Slovenien blev paret helt betagna av.

I juli när vi träffar dem så har de också hunnit med flera resor i Sverige denna första sommar i husbilen. Bästa ställplatsen är enligt dem Bauergården som har blivit en självklar favorit. Annars har de åkt i Dalsland och Småland till glasbruken och nu senast, innan vi träffar dem, bodde de på en camping i Vaxholm. De har med andra ord kört rätt många mil redan och husbilen har gått bra hela tiden.
– Det enda vi är missnöjda med är radion från Kenwood som är en katastrof och med usel mottagning. Vi har kollat upp antennen men det hjälpte inte heller, suckar John.
Istället använder de numera en app med radiokanaler. Därför har de också sett till att ha bra internet, de kör med Telenors fria familjesurf och en router från Alcatel. Det gör att de kan se tv med Google Chromecast trots att de också har rundstrålande antenn på taket.
– Jag följer Game of Thrones medan Bettan pysslar med annat, säger John.
Bilen har rätt mycket extrautrustning och därför har de valt att väga upp den till en högre totalvikt på 3 800 kilo.
– Vi har vägt bilen på våg och det finns bra lastvikt kvar när vi åker, säger John.

Cykelställ bak på husbilen.

Ett annat tillval är gasolugnen som John tyckte var viktig i matlagningen då han står för all matlagning. Andra tillval de har är hydrauliska stödben från EP och air-condition i bodelen. I garaget har John tillverkat ett system med trådhyllor från Bauhaus. En konverter gör att de också kan använda wifi och snarkmaskin även om det inte finns elstolpe.
– Men vi står oftast på campingplatser med el, fast när vi var på Tullgarn för att se Diggiloo med barnbarnet, då stod vi utan el, säger Bettan.
När barnbarnet Amanda, 11 år, åker med i husbilen får John sova i taksängen medan sovrummet längst bak blir ”tjejrum” som han säger.
Med andra ord har de hittat en vardag som både är trevlig och givande med husbilen. Ibland möts de av något som kan tolkas som avundsjuka, både när det gällde huset i Thailand men också för att de slutade jobba i 60-årsåldern och nu dessutom skaffat husbil.
– Ingen av oss har en förmögen bakgrund eller högavlönade yrken. Vår dotter tog oss en gång till en kurs i balansekonomi, efter den kursen började vi köpa aktier och fundera på hur vi kunde få passiva inkomster. Vi bor i en fyrarummare och John byggde om ett rum så att det går att hyra ut. Ibland har vi hyrt ut huset i Thailand också, säger Bettan som jobbade som barnskötare medan John var grafiker.

John har byggt ett hyllsystem för plastbackar med stativdelar från Bauhaus som popnitats ihop.

Husbilen har de kunnat köpa tack vare försäljning av aktier och ett litet banklån ihop med försäljningen av huset i Thailand. Paret Ström är måna om att bygga en tillvaro att trivas med. Från att ha rest runt i världen är det numera Sverige och Europa i husbil som gäller. Men först på tur står en hund, de har redan bokat en Bichon Havanais från en uppfödare som låtit para en tik. Nu väntar de på besked kring dräktigheten.
– Om hunden kommer i höst blir vi kvar i Sverige i vinter, säger Bettan.
– Men annars åker vi till Spanien med husbilen över vintern, säger John.
De diskuterar var hunden ska ha sin plats. Under drottningsängen finns garderober som skulle kunna konverteras till hundsäng men kanske är det för nära värmepannan? Skoskåpet vid dörren kanske? Bettan och John Ström har med andra ord fått lite annat än resor och husbilen att tänka på. Men så fort hunden vuxit upp lite så är de tre individer som åker på tur i deras nyfunna, och för många oväntade, fritidsintresse. Husbil.
– Roligast är kanske hur jag själv har ändrat uppfattning. Egentligen var det John som var mest inne på detta men nu är jag helt såld. Det är så mysigt, vi är ute hela dagarna, tar våra cyklar och ser massor med nya platser, säger Bettan entusiastiskt innan de åker vidare.
Bettan och John Ström
Husbil: Sunlight T69L 2018
Bor: 4:a i Haninge, ­Stockholm
Arbete: John var grafiker och jobbar ibland extra på Clas Ohlson och Bettan var barnskötare.
Bästa husbilslandet: Tyskland för alla ställplatser men Slovenien gillade vi skarpt.
Bästa ställplatsen: ­Tveklöst Bauergården.
Utflyktstips: Värmskogs Kafé och Räkor ”Största räkmackorna vi sett”.
Nybörjartips: Var inte rädd för att åka utomlands, det mesta ger med sig och allt är enklare än man ofta tror. Till exempel färjepåfarter, broöverfarter är lättare än man tror!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.