Nästa artikel
Smidig bagagevåg
PRYLAR

Smidig bagagevåg

Publicerad 10 mars 2014 (uppdaterad 10 mars 2014)
Många husbilar och husvagnar har snålt tilltagna lastvikter. Det kan vara bra att ha koll på hur mycket du egentligen lastar in och ett sätt är att väga tillbehören efter det att du vägt hela ekipaget. Denna lilla våg är ett bra hjälpmedel.
Vikter på mobilt boende har blivit lite av en djungel och många tillverkare "luras" genom att väga in ditt mobila boende tomt. Sedan läggs utrustningen på som extrautrustning och det kan vara allt från en air-condition till TV:n. Därför kan du tyvärr inte lita på registreringspapperets siffror utan du måste, för att vara på den säkra sidan, väga fordonet som du normalt brukar det.

Inte i något fall får totalvikten, inte sällan på 3500 kilo, passeras men uppgiften finns i registreringsbeviset. Då får du inte glömma att passagerarna och bränslet skall räknas med när vi diskuterar husbil. När du väger ditt mobila boende gäller även att du har koll på såväl färskvatten, gråvatten som gas men lättast är att du väger ditt mobila boende med detta fulltankat och gråvattnet helt tomt. I vissa fall har tillverkaren utnyttjat möjligheten att väga in fordonet med en mindre mängd vatten i färskvattentanken vilket ger en illusion om att du har större marginal än du i verkligheten har.

Enklast är att det du alltid har med dig, campingsmöbler, cyklar, husgeråd och liknande, väger du tillsammans med bilen och det som du i övrigt har med dig väger du separat. Det gäller allt från dina öl till kläderna. Se vidare i artikeln "övervikt kan stå dig dyrt". Det diskuteras en förändring men övervikten räknas i relation till den vikt som anges i registreringshandlingen. Är totalvikten 3500 kilo, den teoretiska lastvikten 1000 kilo och du har 1100 är övervikten 10 procent. Står där 200 och övervikten är samma 100 kilo är det 50 procent och samma 100 kilon går till åklagare för bedömning om vårdslöshet i trafik. Kanske något att tänka på i sammanhanget!

Med en digital bagagevåg kan du väga all din packning och slipper överraskningar om du skulle bli stoppad av polisen. Den här lilla vågen är dessutom liten och smidig och får med lätthet plats i bagaget. 


Vågen har stor LCD display (40×16mm), tara-funktion (väg innehållet i en förpackning), slår automatiskt av när den inte används, indikerar när batterinivån är låg och för överlastning. Max belastning 40kg med en känslighet på 10kg/5g,20kg/5g,40kg/10g.

Vågen hittar du här och kostar 115 kronor.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.