Bild
Nästa artikel
NYHETER

QLED, en TV-teknik för soliga sommarkvällar

Publicerad 7 januari 2018 (uppdaterad 7 januari 2018)
Nu kommer en ny förkortning att lägga på minnet för den som har TV i husbilen eller husvagnen. Med QLED, istället för OLED, kombinerat med en ny teknik påstår Samsung att bilden blir påtagligt mindre känslig för hur ljuset faller på skärmen. Teknikskiftet beskrivs av flera insatta bedömare som ett stort steg.

Knappt har vi hunnit vänja oss vid en viss teknik innan det kommer en ännu mer avancerad, och förstås en ny bokstavskombination för att beskriva den. Men frågan är om inte bytet av bokstaven O till Q innebär en praktisk funktion för oss med fritidsboenden.

Nu är det mer komplicerat än så, QLED är en övergripande term som funnits ett kortare tag och används på olika sätt av olika tillverkare. Samsung menar nu att de lyckats med en lösning som, om deras utsagor stämmer, innebär en stor fördel för oss med husvagnar och husbilar. Tekniken, som beskrivs som banbrytande, finns nu i deras premiummodeller men kommer sannolikt inom kort såväl i fler av deras modeller samt hos andra fabrikat.

TV-skärmens bakgrundsbelysning är byggd av minimala nanokristaller, kallade quantom dots, som tillsammans med bakgrundsljuset skapar de tre grundfärgerna rött, grönt och blått. QLED-tekniken påstås visa grundfärgerna renare än tidigare och tekniken ska även innebära att kontrasten, ljusstyrkan och betraktningsvinkeln upplevs som bättre. Teknikskiftet beror på att dessa quantom dots kapslats in i en metallmantel vilket Samsung för ögonblicket är ensamma om att göra.

Sannolikt kan tekniken, som har ett ytskikt kallat "Ultra Black" och bättre stoppar ljus från att nå fram till panelens insida och återkastas mot betraktaren, ge en fördel i ett mobilt fritidsboende där solen i praktiken kan lysa in genom fönstren i vilken vinkel som helst. I ett vanligt rum finns ju möjligheten att placera TVn med hänsyn till hur solljuset faller.

– Det gör att man upplever en djupare svärta. Ultra Black kan också fånga upp ytreflektionerna och dramatiskt minska reflexer från fönster, lampor eller andra föremål i rummet, menar Magnus Nilsson som är produktchef på Samsung och säger vidare att QLED-skärmen återger även färger och kontrast på ett effektivare sätt än tidigare.

Forbes har en fördjupande artikel (på engelska) som du hittar här och Ljud och Bild här.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.