Nästa artikel
Är en luftavfuktare värd priset?
VÅRSTÄDNING

Är en luftavfuktare värd priset?

Publicerad 25 februari 2021 (uppdaterad 26 februari 2021)
Våren är här, i varje fall i de sydligaste landsdelarna, och det är dags för att göra husbilen och husvagnen vårfräsch. Unken luft ska ersättas med friskare dofter och det finns flera alternativ. Hur fungerar det att driva ut fukten med en luftavfuktare?
Torrboll, ozongenerator eller luftavfuktare, det finns många sätt att få ut fukten på och var och en av dem har sina användningsområden. Dessutom är det lämpligt att göra en fukttest, ett krav för alla som har fuktgarantier där det allmänna kravet är att det görs en fuktkontroll senast tolv månader efter den föregående, men det är viktigt även för de som inte har någon sådan garanti, kanske till och med ännu viktigare. Testerna kan utföras hos de handlarknutna verkstäderna men även fristående aktörer som bilprovningsstationer gör sådana tester. Det kan inte nog understrykas hur viktigt det är att hålla koll på eventuella fuktläckage som kan orsaka att det börjar bildas mögel, ofta på svåråtkomliga ställen som inuti väggar. Allra värst är när temperaturen pendlar runt nollan, då bildas mycket fukt.

Det lämpligaste är att börja med åtgärderna på hösten men det är långt ifrån alla som gjort det. Nu är det vår och en ozongenerator tar död på mögel och odörer, en torrboll håller fukten i schack men en luftavfuktare samlar upp vattnet i luften på ett professionellt sätt och kan vara ett billigt sätt att slippa fuktskador.

Luftavfuktare finns med två grundkonstruktioner, sorptionsavfuktare samt kondensavfuktare. I en sorptionsavfuktare dras fuktig luft förbi eller genom ett fuktabsorberande material, vanligen ett speciellt kisel eller på olika sätt sammanbundet silica gel. Med värme avleds sedan vattnet ur sorptionsmaterialet. En sorptionsavfuktare är lämpligast vid lägre temperaturer men ju kallare luften är desto mindre fukt innehåller den. En kondensavfuktare kräver en viss värme i luften och är en enklare lösning för exempelvis utrymmen som de i husbilar och husvagnar.

Vi valde att ringa upp Woods som är stora på luftavfuktare för att se hur de ser på lämpliga sätt att hålla fukten i schack. Där pratade vi med deras försäljningschef Rickard Sohlin som gav några handfasta råd och i synnerhet ett förvånade oss. 

– Det mest effektiva är att börja med att använda en luftavfuktare på hösten innan temperaturen har fallit för mycket. De flesta väljer en kondensavfuktare som i sitt funktionssätt kan liknas vid ett kylskåp vilket i det här sammanhanget är en smartare lösning. Där kondenseras fukten mot kylslingor och samlas sedan upp i en behållare. Lämplig lufttemperatur är någonstans i intervallet 10-15 grader, men olika avfuktare klarar kyla olika bra. Tidsmässigt är ett par veckor ett lämpligt tidsintervall.

Hur mycket måste man övervaka luftavfuktaren?

– I princip sköter den sig själv. Man ställer in hur torr man vill ha luften och sedan slår avfuktaren på och av sig själv för att hålla luften på den fuktighetsgrad man valt, jämför med ett kylskåp som inte heller behöver någon övervakning. Det som tillkommer här är att den uppsamlade fukten hamnar i en behållare som måste tömmas med jämna mellanrum. Vår mindre luftavfuktare MDK11 rymmer cirka två liter medan den något större SW22 rymmer cirka elva liter och fungerar ner till +2 vilket är nog för att i princip låta den gå hur länge som helst utan övervakning. Visserligen stannar de om behållaren är full men syftet är ju att avfukta, inte att ha den stillastående.

Är det någon principiell skillnad mellan en mindre och en större luftavfuktare?

– Inte mellan de här två även om den större klarar av att avfukta vid något lägre temperaturer. Det händer ganska ofta att de som valt de allra minsta modellerna byter upp sig till en något större och mer kraftfull. När temperaturen sjunker är det lämpligare att använda en torrboll, eller för den delen gärna flera, för att behålla den torrare luften. Det kan ju även finnas textilier och annat som absorberar fukt, inte minst framstolana i en husbil. När temperaturen börjar stiga på våren byter man ut torrbollarna mot luftavfuktaren igen och låter den jobba ett par veckor för att få bort fukten ur alla skrymslen och vrår.

Vilket underhåll krävs för att en luftavfuktare ska fungera på ett bra sätt?

– Nästan inget alls. Det finns ett luftfilter som ska tvättas eller bytas och intervallerna blir beroende på hur smutsig luften är. Filter är inte särskilt dyra så det ger knappast något argument för att välja en med tvättbart filter, de tvättbara brukar vara mindre effektiva än de som byts. Filterfunktionen i den modellen tar även bort mögelsporer vilket uppmärksammats i olika sammanhang. Man ska nog inte låta en filterkostnad på en hundralapp per år avgör val av luftavfuktare. Vår modell SW22 tillverkas i Sverige och vi framhåller gärna sådana kvalitetsaspekter även om vi menar att en prisnivå på runt 4 000 kronor är en rimlig avvägning mellan funktion och pris.

Vilka funktioner menar du då?

– Man kanske har ett garage eller en tvättstuga som man vill ha torrare luft i, då är de minsta luftavfuktarna kanske inte kraftiga nog. Man får helt enkelt bedöma de användningsområden man har men viktigt är att tänka lite utanför boxen. Luftavfuktare är användbara i många sammanhang och SW22 har dessutom en värmepumpsfunktion.

Vi brukar rekommendera våra läsare att ta ur madrasser, dynor och andra motsvarande material innan vinteruppställningen. Blir det onödigt om man har en luftavfuktare?

– Nej, det är rimligt att lyfta ur sådant som lätt samlar fukt, det finns nog med vatten i luften ändå.

Räcker det inte med en torrboll?

– Det korta svaret är nej eftersom du säger en torrboll, det behövs flera för att hålla luften torr. Den stora skillnaden är att en luftavfuktare ger ett kontrollerat klimat, det klarar inga torrbollar av men jag sade redan tidigare i intervjun att i vissa lägen är torrbollen riktigt bra. Trots det hävdar jag bestämt att de inte slår en luftavfuktare i effektivitet.

Hur stor är en luftavfuktare?

– SW22 har måtten 30x40x50 centimeter, MDK11 är något mindre med 20x30x40 men när man jämför måtten måste man även ta hänsyn till behållarens storlek. De flesta luftavfuktare ligger inom de här måttangivelserna och man bör nog inte lägga sådana måttskillnader till grund för valet. Oavsett reglage och andra detaljer är det helautomatiska produkter som ställs in vid ett tillfälle och sällan ändras, återigen precis som ett kylskåp.

Ersätter en luftavfuktare en ozongenerator?

– Det kan man inte hävda. En ozongenerator är bra på att sanera en redan fuktskadad miljö, luftavfuktaren hanterar grundorsaken snarare än symptomen. De har helt enkelt olika användningsområden. Kort sagt, mögel uppstår bara i fuktiga miljöer.

Sammanfattningsvis är det viktigt att hålla koll på fukten, ju mindre desto bättre. Olika torrbollar är olika effektiva liksom olika luftavfuktare för fukten i husbilar och husvagnar kan tyvärr ställa till det. Plocka ur allt som kan dra åt sig fukt redan på hösten, gör ordentligt rent men på våren är det dags igen. En ozongenerator får luften att bli riktigt fräsch och används av många rekonditionerare och numer är priserna på dessa professionella verktyg överkomliga så det finns anledning att överväga om det inte är värt investeringen. Ett välskött fritidsfordon behåller sitt värde bättre och är mer trivsamt att vistas i. Glöm inte heller gasolkollen innan du kör igång anläggningen!
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.