Nästa artikel
Mega big husbil
USA

Mega big husbil

Publicerad 14 augusti 2014 (uppdaterad 14 augusti 2014)
Vansinniga Ford F650 pick-up klår allt redan i originalskick. Men Dunkels husbil med plats för fyrhjulingar och ett flak att köra upp Jeepen på krävde större doningar.

Dunkel Industries husbil visades på en mässa 2009 och trots att det skedde i USA väckte det enorm uppmärksamhet. Inte så konstigt eftersom husbilen byggdes på Ford F650 som är det största som finns i pick-up-väg. I bodelen väntar tio bältade platser, dubbla kylskåp, dubbla markiser samt givetvis dusch och toalett. Glasfiber, ceder- och körsbärsträ plus skinn hör till några av materialvalen invändigt, men köket är lite ynkligt med bara två kokplattor…

Alkoven rymmer en queen-size-bed och den är täckt med ett extra kraftigt specialglas som ger skönt ljusinsläpp. Även baktill finns en soffa för fem personer som kan bäddas ut till en stor dubbelsäng och vid passagerarplats finns ett bord som med elmotorer kan omvandlas till en tredje dubbelbädd.

Taket kan höjas och sänkas längst bak för att underlätta lastningen av två fyrhjuliga motorcyklar eller en hel knippe tvåhjulingar förutom den rejäla Jeepen som ryms på flaket.
För att rymma allting sågade Dunkel Industries isär Ford F650:n i tre delar och förlängde den med sammanlagt 2,6 meter och breddade i samma veva med 0,6 meter.
Tippflak, kraftiga hydrauliska stödben, markiser och vinsch med mera styrs alltihop via en avancerad fjärrkontroll. Dryga tio meter i totallängd och en sanslös hjulbas bör betyda en jobbig vändradie ihop med fyrhjulsdriften, men styrning även på bakaxeln gör att du vänder snävare än kräftans vändkrets.

Hela kolossen väger förstås en del men den 7,2 liter stora motorn från Caterpillar och en sexstegad låda från Allison ska ge besten god framkomlighet. Drygt 300 hästar och 1085 Nm lär nog behövas i uppförsbackarna trots allt. Priset för skapelsen var hisnande 6 miljoner dollar redan 2009 men vi vet inte hur många som såldes eller som är i trafik i dag. Vi vet inte heller vad beg-priset hamnar på.

Dunkel Industries MPV Upper Deck
Basfordon: Ford F 650 pick-up
Motor: Caterpillar c7, 7,2 liter, 6 cyl
Växellåda: Allison 3000, 6 vxl automat
Drivning: Fabco 4WD, 4WS
Tankvolym: 283 liter
Bäddar: 9 (3 dubbelsängar)
Bältade platser: 10
Färskvatten: 132 liter
Gråvatten: 132 liter
Spisplattor: 2 (ej gasol)
Kylskåp: 2x100 liter
Pris (2009): Ca 41.000.000 kr

Filmklipp hittar du via denna länk.
 
Vad tycker du? Är detta ekipage något för dig?
 

Dunkel Industries MPV Upper Deck.

Alkov med queen-bed och takfönster.

Soffa baktill som kan bäddas ut och gott om förvaring intill.

Köksdel med två kokplattor och dubbla kylskåp bakom trädörrarna.

Tanken var att slippa dra släp men vill man så går även det.

En husbil, ett par hojar och en Jeep är allt som behövs.

Förlängd, breddad och höjd Ford F650.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.