Nästa artikel
Bedford med höjt tak
UDDA

Bedford med höjt tak

Publicerad 23 februari 2014 (uppdaterad 24 februari 2014)
Denna Bedford CA Calthorpe Home Cruiser från 1961 sägs vara den första husbilen som hade ett höjt tak på en kompaktbil. Möjligen är det så eftersom inte heller Dormobile hade hunnit få något sådant.
Det Londonbaserade företaget Maurice Calthorpe`s company tillverkade denna version av CA Panel Van, och den skall enligt säljarens utsago vara det enda exemplar som överlevt tidens tand. Den här bilen fanns ute till salu 2013.

Calthorpe har hela fem sovplatser! Den har en främre soffa som kan göras om till en liten dubbelsäng för barn, och annars är det en bakåtvänd soffa samt tre framåtvända säten ... en genial lösning enligt säjaren! Det finns dessutom en hängmatta i taket som bara är lämplig för ett barn. Dessutom finns en dubbelsäng som annars är bakre sittplatser.

Husbilen har fortfarande alla sina ursprungliga inventarier men är fortfarande i utmärkt skick, skåpen är original och som den lämnade fabriken 51 år sedan. Husbilen har en liten diskbänk, en 2-lågig spis och grill och gasljus.


Mekaniskt är denna Bedford är i gott skick . Den har en 1600 kubiks bensinmotor och är utrustad med en treväxlad manuell växellåda. Den kommer inte att vinna några hastighetstävlingar men den är utmärkt att glida genom landskapet med i 90 km/h.

Färgerna är de som bilen tillverkades med även om den restaurerats från grunden. Husbilen har vunnit flera utmärkelser i utställnigar för klassiska bilar och har varit med i ett par böcker. Det här är en bil med massor av historia och det är extra roligt för oss här på redsaktionen när bilar som denna räddas till eftervärlden genom händiga och intresserade ägare!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.