Nästa artikel
Vad är en Avokado egentligen
RECEPT

Vad är en Avokado egentligen

Publicerad 2 januari 2014 (uppdaterad 2 januari 2014)
Rubriken låter kanske banal men det är nog betydligt fler som vet vad en avokado är än var den ursprungligen kommer ifrån. I samband med recepten hittar du även information om var och hur råvarorna växer.

Avokado växer på upp till 20 meter höga träd som är året-runt gröna och har blad som är 10-25 cm långa. Avokado har sitt ursprung i Norra Sydamerika och många anser just Mexico vara ursprungslandet. Ordet avokado kommer ytterst från ahuacatl på aztekernas språk nahuatl. Det betyder ordagrant testikel och kom till svenskan genom spanskan. Frukten kallades förr även advokatpäron, då formen är päronaktig och på grund av en språkhistorisk koppling till advokater. Andra namn var krokodilpäron eller alligatorpäron, då skalet påminner om krokodilers och alligatorers skinn. Trädet tål inte frost och växer enbart i tropiskt eller subtropiskt klimat men har nu spridits som odlat träd runt hela världen i denna klimatzon.
Vad de flesta inte känner till är att det inte bara är frukten som används utan andra delar av trädet används för medicinska ändamål. Det är enligt lokalbefolkningen i Sydamerika lite av en mirakelväxt och bladen kan uppenbarligen bota de flesta åkommor. Det finns huvudsakligen fem sorters avokadoträd och det är Hass och Furte som är de vanligaste. Mognadstiden varierar och en del sorter är gröna när de är mogna, andra purpurfärgade eller nästan svarta.

När de spetsiga ensamväxande bladen är nya är de lite rödaktiga till färgen och blir med stigande ålder gröna. Avokado sägs var den enda frukt som innehåller fett, 23% räknas som ganska mycket men nästan allt är fleromättat fett och därför ganska nyttigt. Frukten innehåller också mycket fibrer samt A, B, C och E vitaminer. På grund av den höga halten av vitamin C, hjälper avokadon oss att klara oss från förkylning, influensa och bronkit. De har också antibakteriella egenskaper som hindrar oss från stafylokocker och baciller, bland annat.

Men även bladen kan användas exempelvis som te och som krydda i grytor. Bladen anses kunna hjälpa mot nervositet, förbättra sömnen, hjälpa mot förstoppning, hjälpa mot orolig mage, mot urinvägsinfektioner och dessutom hjälpa mot magsår. Redan nu märker du att det med säkerhet inte finns något vanligt läkemedel som klarar allt detta! Och som om det inte vore nog så ger det dessutom smärtlindring, särskilt smärta i ländryggen, men även huvudvärk och tandvärk. Även huden och håret blir vackrare förutom att det hjälper oss att hålla formen. Men ett av de mest populära användningsområdena är mot högt blodtryck.

Så hur gör du nu för att tillreda denna unika dryck?
För att göra te lägger du tre avokadoblad i en kopp varmt vatten, låt den dra en stund, svalna och drick en gång om dagen . 
Enligt folktraditionen i Sydamerika finns det säkert ytterligare utmärkta egenskaper i dessa blad. 

Är du kvinna så ska du också veta att avokado-bladen hjälper mot både klimakteriebesvär och oregelbunden menstruation.

Även när vi tittar på homeopatiska läkemedel mot högt blodtryck i kapslar eller tabletter har avokadoblad ofta använts. Farmaciprofessor Azizahwati upptäckte potentialen i dessa blad och utvecklar nu en antihypertensiv phytomedicine men antihyperlipidemia (låter ju jättefint, eller hur?), för att sänka fett och kolesterol i blodet.

Om du har njursten, måste du ta sju avokado-blad i ett halvt glas varmt vatten och det ska du göra och dricka två gånger om dagen, en gång på morgonen och en gång på natten.

Utan tvekan är det avokado ett träd som du borde gilla. Så glöm inte att dra nytta av alla dessa fördelar, för med sådana egenskaper får vi inte låta något gå till spillo.

Hur vi som inte har tillgång till bladen ska göra framgår inte men har du tur kanske det ligger något bortglömt blad bland frukterna nästa gång du köper avokado. Vårt råd är då att genast lägga beslag på detta blad!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.