Gyllene butternutsoppa – toppad med bacon
4 personer
- 400 gram ”skalad” butternutpumpa, tärnad i mindre bitar
- 1 schalottenlök, finhackad
- 2 pressade vitlöksklyftor
- Smör att steka i
- 1,5 dl syrligt och torrt vitt vin
- 1,5-2 grönsaksbuljongtärningar
- 6 dl vatten
- 1 dl vispgrädde
- 1 krm chiliflakes
- Salt och peppar
Garnering:
- ½ paket bacon i skivor, hårt stekt
Gör så här:
Fräs butternutpumpabitarna, schalottenlök och vitlök i smör i en kastrull tills de får fin färg. Tillsätt vinet och låt det koka upp. Tillsätt därefter vatten, buljongtärningar och chiliflakes. Låt koka tills pumpan är mjuk, ca 20-25 minuter.
Mosa eller mixa soppan och tillsätt därefter grädden. Smaka eventuellt av med salt och peppar. Häll upp soppan i små skålar eller koppar och garnera med stekt bacon.
Citron & vitlöksdoftande lammfilé
4 personer
- 600–800 gram lammfilé
- Rivet skal av en citron
- 1–2 pressade vitlöksklyftor
- Salt och peppar
Garnering:
- ½ finhackad stekt lök
- ½ paket finhackat stekt bacon
Gör så här:
Gnid in de rumstempererade lammfiléerna med citronskal, vitlök, salt och peppar. Stek (i smör) eller grilla lammfiléerna på grillen ett par minuter på varje sida (de ska gärna vara lätt rosa inuti, ca 58–64 grader om du använder termometer).
Låt vila minst tio minuter och skär sedan upp i centimetertjocka skivor. Om du stekt filéerna i panna (gärna grillpanna) så slå gärna över den goda skyn. Garnera med stekt lök och baconhack. Servera med potatiskaka och god sås (gärna rödvinssås).
Makalöst god potatiskaka med fetaost – i Omniaugn
4 personer
- 10 mellanstora skivade potatisar
- Smör eller olja till omniaugnen
- ½ finhackad gul lök
- 2 klyftor pressad vitlök
- 50 gram smulad fetaost
- 3 dl vispgrädde
- Salt och peppar
Gör så här:
Smöra (eller olja) omniaugnen. Varva alla ingredienser (även salt och peppar) i omniaugnen och häll till sist över vispgrädden. Låt puttra på plattan på medelvärme ca 30 minuter tills potatisen är mjuk.
Servera ljummen till lammfilén och gärna tillsammans med en god sås.
Karamelliserade äpplen och valnötter med mersmak!
4 personer
- 4 skalade, urkärnade och klyftade
- fasta äpplen
- 1 näve valnötter
- En rejäl klick smör
- 1–2 tsk malen kanel
- 2–3 msk strösocker
Gör så här:
Fräs äpplen och nötter tills de får lite färg. Tillsätt kanel och socker och rör hela tiden tills sockret smält. Låt det puttra någon minut.
Servera genast i små skålar eller glas och gärna tillsammans med en klick vaniljglass!
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.