- Recepten som jag skapat vill jag ska kännas lekfulla och passa alla oavsett tidigare erfarenhet i köket. Utmaningen är att skapa så enkla recept som möjligt med så spännande smaker som möjligt, säger Mattias Larsson.
Bonjour hoppas att du ska hitta nya grillfavoriter i brödhyllan och njuta av nybakat varje dag!
Vill du tävla om att vinna en grillkväll med Mattias tillsammans med dina vänner? Läs mer om tävlingen på: www.facebook.com/bonjournybakat. Fler recept än de nedan hittar du på bonjour.se.
Recept skapade av fredagskocken Mattias Larsson
Baguette med grillad biff
BONJOUR Rustik baguette, 1 st delad i 4 bitar
500 g ryggbiff, tärnad
12 cocktailtomater
1 paprika, urkärnad och skuren i bitar
¼ zucchini, tärnad
Olivolja, salt och svartpeppar
Sallad
Prästost- och basilikacrème
1 dl crème fraiche
20 g prästost, finriven
2 msk finhackad basilika
salt
Varva biff, tomater, paprika och zucchini på 4 grillspett. Pensla spetten med olja och salta och peppra. Grilla spetten och baguetterna ett par minuter till fin grillad yta. Blanda samtliga ingredienser till prästost- och basilikacrèmen och smaka av med salt. Skär ett snitt i baguetten. Klicka i crèmen och lägg ner lite sallad. Lägg ner grillspettet i baguetten och dra ur pinnen så att kött och grönsaker stannar kvar i brödet.
Grillad trehörning med skaldjursröra
BONJOURS Trehörning Grov, 4 st delade på längden
150 g färskost
170 g skalade räkor, hackade
170 g skalade kräftstjärtar, hackade
1 msk finhackad dill
blandsallad
Gremolataolja
1/2 citron, finrivet skal
1 msk finhackad persilja
1 vitlöksklyfta, finhackad
3 msk olivolja
Blanda färskosten med skaldjuren och dillen. Fördela skaldjursröran på bröden och lägg ihop dem. Lägg bröden på grillen och grilla under lock några minuter tills bröden är varma och krispiga. Blanda samtliga ingredienser till gremolataoljan. Servera de nygrillade smörgåsarna med oljan och en god blandsallad.
Tapas med sardeller
BONJOUR Surdegsbaguette, 4 skivor
4 bitar manchego
4 bitar rostad paprika
4 sardeller
olivolja
Ringla olivolja över baguetteskivorna och grilla ca 1 minut på varje sida till fin färg. Toppa de grillade bröden med manchego, paprika och sardeller.
Tapas med serranoskinka
BONJOUR Surdegsbaguette, 4 skivor
2 msk crème fraiche
2 soltorkade tomater, finhackade
2 skivor lufttorkad skinka, delade
salt och olivolja 30 juni 2015
Ringla olivolja över baguetteskivorna och grilla ca 1 minut på varje sida till fin färg. Blanda crème fraiche med soltorkade tomater och smaka av med salt. Toppa de grillade bröden med tomatcrèmen och skinkan.
Tapas med chévre
BONJOUR Surdegsbaguette, 4 skivor
40 g chèvre
4 kalamataoliver
olivolja. Ringla olivolja över baguetteskivorna och grilla ca 1 minut på varje sida till fin färg. Toppa de grillade bröden med chèvre och oliver.
Grillad ciabatta med lax (4 pers)
BONJOUR Ciabatta Fitness, 2 st delade på längden
500 g laxfilé
flingsalt och olivolja
Pepparrotsfärskost
100 g färskost
2 msk finriven pepparrot
4 gröna sparrisar, tunt skivade
100 g rabarber, tunt skivade
120 g valfri sallad
1 msk pressad citronjuice
2 msk olivolja
Blanda färskost och pepparrot. Pensla laxen med olivolja och salta. Grilla laxen några minuter på varje sida till fin grillad färg. Ringla olivolja på brödets snittyta och grilla det till en fin knaprig yta. Bred färskosten på bröden. Lägg bitar av laxen på bröden. Blanda samtliga ingredienser till salladen. Smaka av salladen med flingsalt och lägg ovanpå laxen.
Grillad pizzamacka med champinjoner och kronärtskocka (4 pers)
2 st BONJOUR Balder, delade på längden
½ dl passerade tomater
80 g cheddarost, riven
4 champinjoner, skivade
6 kokta kronärtskockshjärtan, delade
100 g minimozzarella, delade
olivolja, flingsalt och rosmarin
Bred ut de passerade tomaterna på brödens snittytor. Strö över cheddarost, lägg på champinjoner, kronärtskocka och mozzarella. Ringla över lite olivolja och lägg bröden på grillen. Grilla under lock ett par minuter tills osten smält. Strö över flingsalt och rosmarin, servera direkt. 30 juni 2015
Grillat rågbröd med grillad haloumi, äpple och hasselnötsvinägrett
4 skivor BONJOUR Danskt Rågbröd
300 g haloumi, skivad
1 äpple, urkärnat och skivat
sallad, olivolja och flingsalt
Hasselnötsvinägrett
40 g rostade hasselnötter
1 msk äppelcidervinäger
2 msk olivolja
Ringla lite olja över brödskivorna, haloumin och äpplet. Grilla alltsammans ett par minuter på varje sida till fin färg. Blanda samtliga ingredienser till vinägretten. Montera ihop de goda smörgåsarna och ringla över vinägretten.
Grillad Tor fylld med serranoskinka, manchegoost, soltorkade tomater & oliver (4 pers)
4 st BONJOUR Tor, delade på längden
100 g färskost
80 g manchego, finriven
8 soltorkade tomater, finstrimlade
20 svarta oliver, hackade
8 skivor serranoskinka
valfri sallad
Bred färskost på brödens snittytor. Fördela manchego, soltorkade tomater, oliver, skinka och sallad på bröden. Lägg ihop bröden och grilla under lock några minuter tills de är varma.
Grillad chokladfylld Donut med ananas- och chilikompott (4 pers)
4 st BONJOUR Mr Double Choco Donut
Ananas- och chilikompott
1 ananas, skalad och tärnad
½ chili, urkärnad och fintärnad
15 g smör
½ dl strösocker
lättvispad grädde
Värm en stekpanna till hög temperatur. Stek ananasen och chilin i smör och socker ca 5 minuter. Låt kompotten svalna. Lägg donutsen i foliepaket och lägg på grillen. Grilla under lock ett par minuter tills de är varma. Servera med ananas- och chilikompott och lättvispad grädde. 30 juni 2015
Mango- och jordgubbsfylld grillad Croissant med vit chokladmousse (4 pers)
4 st BONJOUR Smörcroissanter, delade på längden
1 mango, skalad, urkärnad och fintärnad
250 g jordgubbar, fintärnade
1 msk flytande honung
Vit chokladmousse
90 g vit choklad
2 dl grädde
Hacka den vita chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädden och häll ner den över chokladen, rör tills choklad har smält. Placera chokladgrädden i kylen minst 2 timmar före servering. Vispa upp chokladgrädden tills den är som lättvispad grädde. Ställ in i kylen ca 5 minuter. Blanda mango och jordgubbar med honung. Fyll croissanterna med blandningen och lägg dem på grillen på svag värme och grilla under lock ett par minuter. Servera de nygrillade croissanterna med den vita chokladmoussen.
Grillad kanellängd med grillade nektariner, vaniljsmetana och limesocker (4 pers)
4 skivor BONJOUR kanellängd
½ lime, finrivet skal
2 msk strösocker
1 nektarin, skuren i 8 klyftor
Vaniljsmetana
1 dl smetana
1 msk strösocker
½ vaniljstång
Limesocker
½ lime, finrivet skal
2 msk strösocker
Vispa samman smetana med socker och frön från vaniljstången. Blanda limeskal och socker. Grilla nektarinklyftorna och kanellängden ca 1 minut på varje sida till fin färg. Servera den nygrillade kanellängden med nektarinklyftor, vaniljsmetana och limesocker.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.