Grahamscones med havregryn och pumpafrön
5 scones
- 35 g rumsvarmt smör
- 2 dl grahamsmjöl
- 1 dl vetemjöl
- ½ dl havregryn
- ½ dl pumpafrön
- 1,5 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 1,5 dl mjölk
- Smör och ströbröd till Omnian
Gör så här:
Smöra och bröa Omniaformen. Blanda det rumsvarma smöret med de torra ingredienserna och finfördela smöret tills du får en fin grynig massa.
Tillsätt vätskan. Rulla till fem små bullar och lägg dem i Omnian. Nagga dem med potatissticka eller gaffel. Grädda på medelvärme cirka 20–25 minuter, låt sedan stå ytterligare tio minuter efter du tagit av Omnian från plattan. Det blir fantastiskt krispigt och gott under sconesen med ”brynt” smör och ströbröd från Omniaformen! Gräddar du i vanlig ugn så är gräddningstiden istället cirka 10–12 minuter i 250 grader.
Servera med färskost, ost med eller utan marmelad eller sylt! Ljuvligt som frukost eller som mellanmål.
Scones med sesamfrön, valnötter och färska blåbär
5 scones
- 35 g rumsvarmt smör
- 1 dl grahamsmjöl
- 2 dl vetemjöl
- ½ dl havregryn
- ½ dl grovt hackade valnötter
- ½ dl färska blåbär
- 1,5 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 1,5 dl mjölk (eller filmjölk)
- Sesamfrö att garnera med
- Smör och ströbröd till Omnian
Gör så här:
Smöra och bröa Omniaformen. Blanda det rumsvarma smöret med de torra ingredienserna och finfördela smöret tills du får en fin grynig massa. Tillsätt de färska blåbären och sedan vätskan.
Rulla till fem små bullar och lägg dem i Omnian. Garnera med sesamfrön och nagga med potatissticka eller gaffel. Grädda på medelvärme cirka 20–25 minuter, låt sedan stå ytterligare tio minuter efter du tagit av Omnian från plattan. Det blir fantastiskt krispigt och gott under sconesen med ”brynt” smör och ströbröd från Omniaformen! Gräddar du i vanlig ugn så är gräddningstiden istället cirka 10–12 minuter i 250 grader.
Servera med färskost, ost med eller utan marmelad eller sylt! Ljuvligt som frukost eller som mellanmål efter långpromenad!
Snabbkokad lätt blåbärssylt
2 personer
- 300 gram färska blåbär
- 2 dl socker
- Skal av ¼ apelsin
Gör så här:
Lägg blåbär, socker och apelsinskalet i en kastrull och låt koka upp. Koka på svag värme cirka 15 minuter och låt svalna (den blir tjockare när den svalnat).
Häll upp i glas eller liten skål och servera på nybakta scones med en skiva smakrik ost – eller med färskost (eller på fil eller gröt) – verkligen superfriskt och supergott!
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.