Nästa artikel
Windows snart i bilen
NYHETER

Windows snart i bilen

Publicerad 14 april 2014 (uppdaterad 14 april 2014)
IT-jättarnas kamp om infotainmentsystemen har bara börjat. Apples Carplay har precis rullats ut och Google ligger inte långt efter. Nu visar Microsoft sitt "Windows in the Car"

Google och Apple har tidigare varit i ropet när det kommer till operativsystem för de mer och mer omfattande infotainmentsystemen i dagens och framtidens personbilar. Nyligen demovisade Microsoft sitt koncept ”Windows in the Car”, kort sagt ett system som till det yttre helt liknar det du ser i en telefon eller surfplatta med Windows.

En startsida tillhandahåller musikbibliotek, podcaster och böcker och här kan du även få fram relevant trafikinformation. Med en sveprörelse över skärmen byter du mellan exempelvis startsida, navigation, media eller kontroller för klimatanläggningen. För varje sidbyte hörs ett svischande ljud. I den korta videon från presentationen för konceptet, som finns här ovan, stöter presentatören på patrull. Det kör ihop sig när navigationen ska illustreras och detta hoppas då helt sonika över. Något som är lite tråkigt då det är en av de funktioner som troligtvis kommer att betyda mest för både biltillverkare och framtida privata kunder.

Frågan är också hur väl Microsoft kommer stå sig mot exempelvis jätten Google med sitt sedan länge välutvecklade och hos allmänheten invanda Google-maps. Men fortfarande är mycket ovisst i IT-jättarnas kamp om våra instrumentbrädor. Ett som är säkert är dock att vi kommer få se en mycket snabb utveckling på området som hittills rört sig förhållandevis långsamt framåt.

Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.

Vad tycker du om utvecklingen med molnbaserade tjänster i bilen?

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.