Bild
Nästa artikel
NYHETER

VTI vill lösa problem med parkering

Publicerad 19 maj 2016 (uppdaterad 24 oktober 2019)
Många svenska stadskärnor har blivit trångbodda för bilister. Att hitta parkeringsplats kan vara ett stort irritationsmoment. Och, tro det eller ej, höjda parkeringsavgifter kan vara en del av lösningen.

Fler centrala bostäder och verksamheter minskar tillgången på parkeringsplatser i svenska städer.

Samtidigt väljer många att ta bilen till och från arbetet, och de som exempelvis vill shoppa i centrum får svårt att hitta parkering.

-Resor i människors liv handlar om att få ihop vardagen, säger Malin Henriksson, forskare på statliga VTI, som har undersökt vad som påverkar parkeringsvanor.

Krävs en strategi

Hur öppna människor är för att ändra resvanor hänger ofta ihop med livsfaser, menar hon. Samtidigt finns det flera åtgärder som kan påverka människor att välja andra resesätt än bil.

Höjda parkeringsavgifter kan verka avskräckande. Enligt VTI:s studie är arbetspendlare mer priskänsliga än bilister som besöker stadskärnan för att till exempel shoppa eller gå på teater.

Men för en långsiktig förändring krävs en genomtänkt parkeringsstrategi, en fungerande infrastruktur med bra gång- och cykelbanor samt en väl utbyggd kollektivtrafik.

-Man kan inte bara försvåra för att åka bil, man måste även förenkla för att åka kollektivt, säger Malin Henriksson.

Källa: TT

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.