Bild
Nästa artikel
NYHETER

VTI ska utreda utsläpp av mikroplast från trafiken

Publicerad 4 januari 2018 (uppdaterad 4 januari 2018)
Vägtrafiken är enligt Naturvårdsverket den största källan till miljöstörande mikroplaster. Nu ska VTI ta fram ytterligare kunskap om detta som främst bedöms komma från slitage av däck, vägmarkeringar och beläggningar.
Regeringen har gett VTI i uppdrag att ta fram och sprida kunskap om utsläpp av mikroplaster från transportsystemet. VTI får möjlighet att använda totalt 15 miljoner kronor under 3 år för att genomföra uppdraget, skriver de på sin hemsida.

Utsläppen av mikroplaster från vägtrafiken har i en rapport av Naturvårdsverket bedömts vara den största källan till mikroplaster i miljön, i första hand från slitage av däck, i andra hand från slitage av vägmarkeringar och beläggningar, men även sjöfarten bedöms stå för betydande utsläpp. Regeringen har därför bedömt att det är angeläget att få fram ytterligare kunskap bland annat om vilka egenskaper dessa mikroplaster har, hur de exempelvis relateras till vägbeläggningar, däck, fordonsteknik, körstil, typ av fordon samt hur stor andel av utsläppen som når vattendrag, sjöar, hav och åkermark.

I övrigt kommer mikroplaster från tvätt av vissa klädmaterial som fleece, naturlig nedbrytning av plast som kastas i naturen och andra plastmaterial som exempelvis konstgräs. Mikroplaster bedöms vara ett stort problem i havsmiljön även om olika teorier framförs om problemets omfattning.

Regeringens beslöt därför den 21 december 2017 att ge VTI i uppdrag att ta fram och sprida kunskap om utsläpp av mikroplast från hela transportsystemet. VTI ska också identifiera och utvärdera potentiellt effektiva styrmedel och åtgärder som kan begränsa utsläppen.

– Vi är mycket glada över att ha fått uppdraget. Det ger oss en god möjlighet att ta fram och sprida kunskap om en av våra stora utmaningar i arbetet för ett hållbart transportsystem, säger Tomas Svensson, VTI:s generaldirektör.

VTI ska lämna in delredovisningar av uppdraget 1 december 2018 och 1 december 2019. Slutredovisningen ska ske 1 december 2020.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.