Bild
Nästa artikel
NYHETER

Volvo slutar utveckla dieselmotorer

Publicerad 20 maj 2017

Håkan Samuelsson, chef på Volvo Cars, berättar att Volvo överväger hur dieseln kommer att användas i framtiden. I Vi Bilägares långteststall 2017 ingår V90 med dieselmotorn D3.

Säger att det inte kommer att löna sig att bygga dieseldrivet då tekniken som krävs för att möta ökade krav blir för dyr.

Volvos nuvarande dieselmotorer kommer att fortsätta förbättras för att möta allt hårdare utsläppskrav fram till runt 2023. Men på sikt ska de att fasas ut och Volvo kommer inte att utveckla några nya dieseldrivna motorer, eftersom det kommer att kosta för mycket att få ner kväveoxidutsläppen.

Det säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson till tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung. Till Vi Bilägare utvecklar han sitt resonemang så här:

– Volvo Cars, liksom alla biltillverkare, överväger hur dieselmotorer kommer att användas i framtiden. Det är givet att Volvo behöver diesel för att kunna uppfylla sina utsläppsmål och Volvo Cars är övertygade om att diesel kommer att spela en avgörande roll under de närmaste åren. Volvo har just lanserat en helt ny generation bensin- och dieselmotorer som framhäver vårt engagemang för denna teknik och som kommer att säljas många är framöver. Detta är anledningen till beslut om utveckling ytterligare en ny generation dieselmotorer inte är nödvändig.

Istället ska fokus flyttas till elektrifiering. Samuelsson lyfter i intervjun med Frankfurter Allgemeine Zeitung fram Tesla som ett exempel på ett vinnande koncept med en bilar som folk köar för att köpa och att det borde finnas plats i den eldrivna nischen även för Volvo. 2019 kommer Volvos första helt eldrivna bil.

– Det är uppenbart att elektrifiering på sikt kommer att spela en viktig roll och Volvo kommer att agera för att möta konsumenternas krav när tiden är rätt. Detta för att uppnå företagets vision om att ha 1 miljon elektrifierade bilar på våra gator 2025, säger Håkan Samuelsson till Vi Bilägare.

Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.