Nästa artikel
Volvo första bil utan nyckel
NYHETER

Volvo första bil utan nyckel

Publicerad 11 maj 2016 (uppdaterad 11 maj 2016)
Alla bilförare är sedan länge vana vid att använda fysiska nycklar för att komma in i och köra sina bilar. Men nu behövs de inte längre. Volvo Cars tar ett banbrytande steg i branschen och blir först med att erbjuda nyckelfria bilar från 2017.

Volvos ägare erbjuds ett program till sina mobiltelefoner som ersätter den fysiska nyckeln med en digital nyckel. Den digitala nyckeltekniken är Bluetooth-baserad och ger ägarna betydligt bättre flexibilitet så att de kommer att kunna använda och dela sina bilar på ett helt nytt sätt. De ägare som vill ha fysiska nycklar kommer fortfarande att erbjudas det.

Genom den nya appen från Volvo kan den digitala nyckeln på ägarens mobiltelefon göra allt som en fysisk nyckel kan i dagsläget. Den nya tekniken gör det också möjligt att ha mer än en digital nyckel i appen och kan alltså användas till flera Volvobilar på olika platser.

Med appen går det att boka och betala för en hyrbil var som helst i världen och den digitala nyckeln levereras direkt till telefonen. Vid ankomst kan kunden enkelt hitta hyrbilen via gps:en, låsa upp den och köra i väg, utan att behöva stå och köa framför en hyrbilsdisk på flygplatsen eller tågstationen.

Volvo Cars digitala nyckel gör det också både enkelt och bekvämt att dela bil. Den digitala nyckeln kan skickas till andra personer, till exempel familjemedlemmar, vänner eller kolleger, via mobilen, så att de också kan använda bilen.

– På Volvo använder vi inte teknik för teknikens skull. Ny teknik ska göra livet lättare för våra kunder och spara tid. Vi har andra mobilitetskrav nuförtiden och kunderna förväntar sig att det ska vara enkelt att få åtkomst till bilarna. Den innovativa tekniken med digitala nycklar förändrar hur vi får åtkomst till och delar våra Volvobilar från grunden. I stället för att bilarna ska stå stilla på en parkeringsplats hela dagen kan de användas oftare och effektivare av någon annan som ägaren skickat en nyckel till, säger Henrik Green, Vice President Product Strategy & Vehicle Line Management på Volvo Cars.

Volvo pilottestar tekniken under våren 2016 tillsammans med bilpoolen Sunfleet på Landvetter flygplats. Ett begränsat antal bilar på marknaden kommer att utrustas med den nya digitala nyckeltekniken under 2017.

– Det finns naturligtvis många sätt att använda den digitala nyckeltekniken. Det ska bli spännande att se hur tekniken kommer att användas i framtiden. Vi välkomnar alla typer av idéer, tillägger Martin Rosenqvist, New Car Director, Special Products på Volvo Cars.

Volvo menar sig vara en pionjär inom digitala nyckellösningar. 2015 var företaget först ut med att erbjuda näthandelsleveranser direkt till bilen genom att ge budfirman tillgång till en digital engångsnyckel. Nu kan kunderna själva använda tekniken med digitala nycklar.

Volvos nyckellösa teknik premiärvisas på Mobile World Congress 2016 (22–25 februari) i Barcelona vid Ericssons monter.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.