Nästa artikel
Viss vinst med avreglerad bilprovning
NYHETER

Viss vinst med avreglerad bilprovning

Publicerad 22 september 2014 (uppdaterad 22 september 2014)
VTI har gjort en uppföljande studie fyra år efter det att besiktningsmonopolet upphörde. Blev det bättre?

För drygt fyra år sedan upphörde Svensk Bilprovnings monopol på att utföra fordonsbesiktning och privata företag har sedan dess tillåtits att erbjuda dessa tjänster. Johan Nyström, nationalekonom och forskare på VTI, konstaterar i en utvärderande studie att det inte har hänt så mycket på marknaden efter det att reformen infördes i juni 2010. Samtidigt ser han ändå en viss vinst med den, några negativa aspekter har han svårare att hitta.

– Det som är positivt är att det idag finns en större flexibilitet när man ska besikta sin personbil. Det finns bättre möjligheter än tidigare för kund och företag att mötas, både geografiskt och tidsmässigt. Det måste ses som en välfärdsvinst, säger Johan Nyström i ett pressmeddelande från VTI och förtsätter, dessutom kan man se att en prishöjning på marknaden inte nödvändigtvis behöver vara något negativt. Det gäller generellt för alla reformer av sådant här slag.

Johan Nyström riktar i sin studie kritik mot att man inte, innan reformen infördes, utredde det grundläggande syftet med en obligatorisk fordonsbesiktning för personbilar. Syftet med fordonsbesiktningen överlappar med lagstiftningen om den obligatoriska fordonsförsäkringen, menar han i pressmeddelandet.

En artikel av Johan Nyström i frågan om den avreglerade bilprovningen publicerades nyligen på Ekonomisk Debatt: Den svenska fordonsbesiktningen – regleringens existensberättigande och välfärdseffekter av reformen

Johan Nyström är tekn. dr. och nationalekonom och forskar vid VTI. Hans forskning berör bland annat upphandlings- och kontraktsfrågor.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.