Nästa artikel
Vipps till Sverige: För över pengar till hela Norden
Nyheter

Vipps till Sverige: För över pengar till hela Norden

Publicerad Igår 8:00 (uppdaterad Igår 13:01)
Reser du mycket i Norge? Eller har personer i Norden du vill föra över pengar till? Då kan appen Vipps vara en bra idé.

Från och med oktober 2024 har den mobila betalningstjänsten Swish fått konkurrens i Sverige.

Det är den norska motsvarigheten Vipps, som tagit ett steg över gränsen. Allt började med att Swishs motsvarigheter i Finland och Norge, Mobileplay och Vipps, slogs ihop för två år sedan. 

Det resulterade i att den norska tjänsten blev tillgänglig i Finland och även Danmark från och med i somras. Och nu är det alltså Sveriges tur.

Precis som med Swish går det att skicka pengar med sitt mobilnummer. Men till skillnad mot den svenska tjänsten fungerar det bara mellan privatpersoner, inte till affärsverksamhet – om du inte befinner dig i Norge. Där kan du betala med Vipps-appen.

Vad som däremot fungerar är att föra över pengar till personer i alla länder där Vipps finns, alltså i hela Norden. Men det kostar. Vill du skicka till Danmark, Finland eller Norge läggs en avgift på fyra procent på. Vipps har också en avgift om du skickar mer än 5000 kronor till en person inom 24 timmar. Det kostar en procent av beloppet.

Några sådana avgifter har inte Swish som är gratis att använda för privatpersoner. Men eftersom Swish är kopplat till Bank-Id måste man ha ett svenskt bankkonto för att använda det, vilket begränsar möjligheten att swisha till personer i andra länder.

Vipps har de 12 miljoner användare i Norden. Vipps-appen är tillgänglig för både iOS och Android i Sverige. Det är bara att ladda ner appen.

Swish har 8,5 miljoner privatanvändare och 300 000 företag anslutna i Sverige.

Källor: Vipps och Swish

 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.