Nästa artikel
Viltolyckorna fortsätter att öka
NYHETER

Viltolyckorna fortsätter att öka

Publicerad 21 september 2018 (uppdaterad 21 september 2018)
Det sker i genomsnitt mer än en viltolycka var nionde minut i Sverige. Det innebär att över 61 000 förare av fordon årligen är inblandade i en viltolycka. Det uppmärksammas i Nationella Viltolycksrådets landsomfattande insatsvecka mot viltolyckor den 24-30 september.

Viltolyckorna är många och har ökat de senaste åren. Under 2017 skedde över 61 000 viltolyckor och antal olyckor under 2018 ser ut att närma sig det talet också.

Under rubriken "Vilt på väg – skynda långsamt" har Nationella Viltolycksrådet en insatsvecka, den 24-30 september. Veckan syftar till att få trafikanterna att bli mer uppmärksamma på att vilda djur finns på och utefter våra vägar. Även om man har en stor bil så kan en olycka inträffa.

– Vi vill med årets insatsvecka göra alla fordonstrafikanter uppmärksamma på att det finns vilda djur på och utefter våra vägar och att man därför anpassar körsättet efter detta. Viltolyckor kan drabba alla som kör på våra vägar. Här spelar fordonets storlek ingen roll, säger Lena Britz, nationell processledare i Nationella Viltolycksrådet.

VTI är en av de myndigheter och organisationer som ingår i Nationella Vtolycksrådet. 

– Forskningen är viktig för att öka kunskap om varför viltolyckor sker och hur man kan förebygga att de inträffar, säger Anna Anund, forskningschef på VTI.

Orsakerna till det stora antalet viltolyckor kan vara många och faktorerna kan samverka. På vissa vägsträckor kan olyckorna vara fler än på andra och detta kan bero på hög fordonstäthet, stor viltstam i området, avsaknad av viltstängsel, närhet till vattendrag med mera för att nämna några faktorer.

Stora fordon kan också bidra till att föraren invaggas i en trygghet av att en olycka inte händer, och därmed blir mindre försiktig på vägen. Om man ser till antalet registrerade bilar och lastbilar i Sverige så råkar nästan var etthundrade ut för en viltolycka. Över 30 procent av viltolyckorna sker dessutom i de tre storstadslänen.

Läs mer om insatsveckan och om hur du som bilförare kan göra, både för att skydda dig mot olyckor och om olyckan är framme, på Nationella Viltolycksrådets webbplats.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.